Els perills de què l'aixeta del gas rus es tanqui per a bona part d'Europa té amb els nervis de punta els països més dependents. Un dels Estats europeus en pitjor posició actualment és Alemanya, que depèn en gran manera del gas rus. Aquest dijous, l'Executiu alemany ha declarat l'alerta al pla d'emergència del gas, davant la disminució del subministrament procedent de Rússia i els elevats preus. "El gas és a partir d'ara un bé escàs", va dir en una roda de premsa el ministre d'Economia i Clima, el verd Robert Habeck, que ha afegit que encara que a hores d'ara la seguretat del subministrament està garantida, els alemanys no s'han de confiar. Si la situació empitjora, del nivell d'alerta, declarat avui, i el nivell d'emergència. 

Però, com estan les reserves de gas alemanyes davant de la reducció de l'arribada de gas rus?  Actualment, els dipòsits d'emmagatzematge de gas estan amb un nivell del 58% més plens que l'any passat. Tot i això, Habeck ha assenyalat que els diferents escenaris que preveu l'Agència Federal de Xarxes, tenint en compte la reducció actual en un 60% dels subministraments a través del gasoducte Nordstream 1, col·loquen el país en una situació de dipòsits buits a l'hivern.

El reglament de la Unió Europea, es declara quan es produeix una interrupció del subministrament de gas o una demanda excepcionalment alta que causi un considerable empitjorament del subministrament i el cas alemany compleix els requisits, ha remarcat Habeck.

Preocupació per l'hivern 

"És estiu, però l'hivern arribarà", ha advertit Habeck. Amb això, el ministre alemany es refereix que el país actualment té capacitat per suplir la demanda de gas de les llars, tanmateix, de cara a l'hivern la situació canviaria. Des del nou govern d'Olaf Scholz es critiquen les "negligències" dels últims anys, és a dir de les administracions anteriors. No fan només referència a com Alemanya ha acabat sent tan dependent de Rússia, sinó també al ritme del desenvolupament de les energies renovables.

Malgrat els errors de passat, Habeck ha assegurat que prioritat ara és omplir els dipòsits, cercar subministraments de gas alternatius, construir la infraestructura necessària i accelerar el desenvolupament de les renovables, a més de reduir el consum de gas.

Habeck ha reiterat que la reducció del subministrament de gas per part de Rússia des del 14 de juliol és utilitzada pel president rus, Vladímir Putin, com a "arma" contra Alemanya per tal de destruir la unitat a Europa, la solidaritat i la disposició de donar suport a Ucraïna.