Junts, en ple procés de completar l'esquelet intern del partit un any després de la seva fundació, teixeix també aliances a la Catalunya Nord. Aquest migdia el president del partit, Carles Puigdemont, i el d'Unitat Catalana, Jaume Pol, han signat un acord de col·laboració a Els Banys d'Arles i Palaldà. 

"Un gran pas que ens ajudarà en una lluita, que és bàsicament la supervivència de la nostra nació contra tots els intents històrics de la seva aniquilació", ha explicat Puigdemont, que ha afegit, però, que també ha de ser un acord de futur: "No en fem prou només de sobreviure. Volem viure com a catalans".

Tribunal de Comptes

En unes declaracions en acabar l'acte, Puigdemont ha dedicat una contundent carregada contra el Tribunal de Comptes, que ha comunicat avui que no accepta prorrogar el termini perquè els membres del Govern dipositin les fiances que els reclama.

"Què estrany! Quina sorpresa!", ha ironitzat el líder independentista que ha assegurat que no esperen res d'aquest òrgan. "És un òrgan clarament manipulat per la dreta i la ultradreta franquista espanyola, és una caverna de caspa franquista", ha reblat.

A banda d'insistir que el Tribunal de Comptes de està protagonitzant "una operació" per buscar la mort civil dels líders independentistes "per terra, mar i aire", ha retret que no té cap prestigi com a òrgan auditor, "perquè en funció de qui ets t'audita d'una manera o altre".

 

Incedi Llançà

En el marc de la intervenció a l'acte, Puigdemont ha subratllat que l'acord que avui han signat Junts i Unitat compromet a una ajuda mútua. "Perquè ens hem de continuar ajudant, perquè si no ens ajudem nosaltres no ho farà ningú. Els catalans, tant se val del nord o el sud, només ens tenim a nosaltres per ajudar-nos en la defensa de la llengua, la cultura i la sobirania", ha reblat evocant unes paraules del president Lluís Companys.

En aquest punt ha inclòs la lluita pel respecte al medi ambient i ha recordat la negativa del govern espanyol a demanar suport aeri a França per lluitar contra l'incedi d'aquest cap de setmana a Llançà. "Com és possible que compartint el mateix territori, per tant el mateix risc forestal, es negui l'eficàcia d'uns recursos que són a la cantonada?", s'ha preguntat insistint que aquesta situació es pot donar també a la inversa.

"Parlem amb veu pròpi"

Puigdemont ha fet repàs de la força amb què compta Junts al Parlament, als ajuntaments catalans, i, en particular, al Parlament Europeu. "Tenir més d'un milió de vots darrere ens ha ajudat a ser una veu pròpia, no condicionada per ningú i menys encara per l'Estat espanyol, per poder parlar alt i clar davant si cal de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, o l'alt representant Josep Borrell. Davant qui sigui nosaltres parlem amb veu pròpia. No la devem a ningú més que als nostres votants. I és una veu han intentat silenciar i no han pogut", ha reblat.

En nom d'Unitat ha intervingut Jaume Pol, que  ha explicat que Unitat va ser creada el 1986, en unes eleccions regionals, que va mantenir vincles molt propers a CDC, però que es va perdre aquest fil durant deu anys, fins que ara s'ha retrobat.

Segons Pol, Unió Catalana està intentant aconseguir una nova empenta i aquest acord és segurament la "manera més forta" de mostrar aquesta voluntat, atès que, segons ha argumentat, a la Catalunya Nord hi ha una vida cultural i cívica important a nivell català "però la representació directament d'un partit clarament català no és al lloc que hauria de ser".

Carregada contra l'Estat espanyol

També han intervingut Lluís Puig i l'alcaldessa d'Amélie-les-bains, Maria Costa, que ha explicat que la Catalunya Nord ha fet de santuari d'una diàspora permanent i avui "també pot fer de cavall de Troia" d'una Europa que "se juga la seva convivència" però ara té dues oportunitats històriques: Escòcia i Catalunya.

L'alcaldessa ha assegurat que la Comissió Europea ha situat Espanya al mateix nivell que Turquia; ha titllat l'estat espanyol de "franquista, feixista i en putrefacció"; i ha recordat també la polèmica provocada per la no intervenció dels hidroavions francesos a l'incendi de Llançà. "Els espanyols saben que ja han perdut el combat, per això ens volen a terra i no ho aconseguiran", ha advertit.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont durant la intervenció a l'acte de signatura de l'acord amb Unitat Catalana