Milers de gats han mort a Xipre a causa d'una soca més virulenta d'un coronavirus felí. Si bé es tracta d'un virus propi dels gats no vinculat amb la covid-19, la gravetat del brot ha portat els veterinaris xipriotes a començar a tractar la malaltia amb píndoles anticovid destinades al tractament humà. S'espera que amb aquesta mesura es pugui aturar el brot i reduir la mortalitat dels gats a l'illa que actualment està disparada. 

Segons informa The Guardian, el Ministeri de Salut de Xipre ha aprovat el tractament humà el passat 8 d'agost, coincidint amb el Dia Internacional del Gat. "Hem fet un balanç de 500 capses de medicaments", va dir Christodoulos Pipis, director de serveis veterinaris del govern, al diari britànic.  "Aquest és el primer lot de 2.000 paquets que es posaran a disposició. Cadascuna conté 40 càpsules, així que estem parlant d'un total de 80.000 píndoles [anti-Covid]"

Dinos Ayiomamitis, el cap de la Societat de Protecció i Benestar dels Gats (PAWS) de Xipre, va fer la dramàtica afirmació que s'estima que 300.000 gats havien mort a causa del coronavirus felí. Poc després va matisar les seves paraules i va subratllar que era un càlcul aproximat. Si semblen xifres enormes, cal tenir en compte que Xipre té una gran població felina, especialment de gats que viuen al carrer. Els activistes animalistes denuncien la passivitat del govern fins al moment

Què és el coronavirus felí? 

Tot el que està succeint a l'illa ho provoca la peritonitis infecciosa felina (FIP, en les seves sigles angleses) causada per coronavirus felí que, si no es tracta, gairebé sempre és mortal. A això se li suma que el brot de l'illa, batejat com "brot FCoV-23", és especialment mortífer. 

El virus es va detectar per primera vegada al gener a Nicòsia, la capital xipriota. En tres o quatre mesos s'havia estès per "tota l'illa", segons l'Associació Veterinària Pancipriana (PVA). Es tracta d'una mutació letal d'un tipus de coronavirus felí que no pot ser transmesa als humans i no està relacionat amb la covid-19. Aleshores, per què fer servir medicació contra el coronavirus que ha assolat el món els darrers tres anys? Perquè les píndoles contenen molnupiravir, que s'ha demostrat eficaç en combatre aquest coronavirus de gats. 

Els brots de FIP, encara que rars, s'han produït anteriorment al Regne Unit, EUA, Taiwan i Grècia, però sempre es van limitar a les cries, majoritàriament no domestiques. A més, no eren freqüents. A Xipre, el virus ha mutat i el virus ataca a tota la població felina, grans o petits, domèstics o no

 

Imatge principal: Dues persones fan la prova de la grip a un gat a Corea del Sud. Efe