El partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD) està d'actualitat. Després que una investigació periodística destapés que membres d'AfD van debatre plans per expulsar milions d'immigrants, inclosos immigrants ja nacionalitzats, centenars de milers de persones han sortit als carrers alemanys per protestar contra l'extrema dreta. Per una banda, AfD s'imposa a les enquestes com a segona opció més votada en cas de comicis, però per altra ha estat el blanc d'algunes de les manifestacions més multitudinàries al país. Davant aquesta dicotomia, el partit opta per radicalitzar més el seu discurs. Ara, el nou front, és el rebuig a la Unió Europea (UE). Concretament, la líder del partit, Alice Weidel, ha afirmat al Financial Times que seguir les passes del Regne Unit amb el Brexit seria genial per Alemanya. 

En el seu moment, els partits que van impulsar o defendre més fermament el Brexit eren formacions de dreta i extrema dreta, per exemple, l'UKIP. Aquestes formacions feien servir un discurs que ara comparteix l'AfD, com parlar de l'autodeterminació dels alemanys. "És un model per a Alemanya, que es pugui prendre una decisió sobirana com aquesta", ha afirmat Weidel. La líder del partit d'extrema dreta sosté que si no es pot aprimar el poder de la UE, es veuran obligats a impulsar el que ha batejat com Dexit (contracció entre Deutschland i exit, sortida en anglès). 

"Si una reforma no és possible, si no aconseguim reconstruir la sobirania dels estats membres de la UE, hauríem de deixar que el poble decideixi, tal com va fer la Gran Bretanya", ha afirmat i ha afegit: "podríem fer un referèndum sobre el Dexit, una sortida alemanya de la UE". Tanmateix, la fórmula d'atiar el nacionalisme a través del rebuig de la UE no ha estat una fórmula que hagi ajudat a l'UKIP, per exemple, el qual després del Brexit va tornar a ser una força política residual. Tampoc l'exemple britànic és molt encoratjador, ja que actualment el país pateix pels aranzels, no formar part del mercat comú d'energia i una gran inflació.  

300.000 persones contra l'extrema dreta 

El passat cap de setmana a Alemanya es van convocar manifestacions a tot el país per mostrar el rebuig a l'extrema dreta. Més de 200.000 persones van sortir al carrer el diumenge i més de 300.000 el dissabte. A la capital alemanya, la protesta va ser convocada per una aliança de partits, ONG i sindicats amb el lema Defendre la democràcia: junts contra la dreta, mentre que els assistents portaven pancartes amb lemes com “No hi ha lloc per a nazis” o “Drets humans en comptes d'humans de dretes”.

AfD sortida de la UE (1)
Manifestació contra l'AfD a Berlín. EFE

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!