L'extrema dreta té un pla per convertir Alemanya en una espècie de règim autoritari com el de Vladímir Putin a Rússia. El debat creix a Alemanya sobre aquest assumpte i escalfa la teoria que caldria prohibir el partit darrere d'aquest pla. El ministre d'Economia i vicecanceller alemany, Robert Habeck, ha dit aquest dimecres que la ultradreta vol llançar un atac "contra l'essència de la república" i convertir Alemanya en un estat autoritari com el rus. "El que vol la dreta autoritària és llançar un atac contra l'essència de la república, vol fer d'Alemanya un estat com el rus", ha comentat Habeck en declaracions a la revista Stern, pocs dies després que es fes pública una trobada de polítics d'Alternativa per Alemanya (AfD) amb representants d'altres grups d'ultradreta.

En aquesta trobada, segons un informe de la plataforma de periodisme d'investigació Correctiv es van debatre plans per expulsar d'Alemanya milions d'estrangers i per retirar la nacionalitat germànica a alemanys per adopció. Habeck ha estat entrevistat per Stern sobre la seva postura davant d'un possible intent de prohibir AfD i ha respost que això no era una qüestió de posició política, sinó una qüestió jurídica. "La decisió final correspon al Tribunal Constitucional i les barreres per a això són molt grans i el mal que faria el rebuig d'una sol·licitud de prohibició seria molt gran. Per això cal pensar-ho molt bé", ha afegit Habeck. En els últims dies, s'ha debatut sobre la possibilitat d'una sol·licitud de prohibició d'AfD o d'inhabilitació del seu líder regional a Turíngia, Björn Höcke.

L'extrema dreta va bé a les enquestes

Més d'un milió de persones han firmat una petició instant el govern alemany que sol·liciti al TC suspendre els drets constitucionals de Höcke, invocant l'article 18 de la Constitució alemanya. L'AfD ocupa actualment el segon lloc a les enquestes d'intenció de vot en l'àmbit federal i encapçala les enquestes en tres estats federats de l'est d'Alemanya —Saxònia, Brandenburg i Turíngia— en els quals hi ha eleccions regionals al setembre.

AfD va ser fundada el 2013 per Bernd Lucke, professor d'Economia de la Universitat d'Hamburg, l'experiodista del Frankfurter Allgemeine Zeitung Konrad Adam, i els expolítics de la CDU Alexander Gauland i Gerd Robanus. Des de la seva fundació, AfD ha tractat desvincular-se de l'extrema dreta i cerca apropar-se més al liberalisme clàssic. El seu programa electoral es basa en el rebuig de l'euro, als rescats als països perifèrics i la defensa de la tornada al marc alemany. Defensen una dissolució ordenada i gradual de l'eurozona. El congrés fundacional es va celebrar el 14 d'abril del 2013 a Berlín. L'AfD va decidir entrar a la campanya electoral al Bundestag amb una crida a desfer l'"error històric" de l'euro. Es van oposar a l'onada de migrants arribats a Alemanya en el context de la crisi migratòria a Europa. AfD ve experimentant des de l'esmentada crisi un augment de suport popular tant en l'àmbit federal com en els estats federats.