L'organització terrorista al-Qaeda a la península aràbiga —braç especialment actiu al sud del Iemen— ha anunciat la mort del seu líder Jaled Batarfi i ha nomenat Saad bin Atef al Awlaki com a successor, segons ha informat el portal especialitzat en gihadisme Site Intelligence Group. En un vídeo d'aproximadament 15 minuts publicat la matinada de diumenge, el veterà d'al-Qaeda, Ibrahim al Qosi, ha anunciat que "Déu s'ha emportat la seva ànima mentre buscava pacientment la seva recompensa i es mantenia ferm, emigrava, guarnia i lliurava la gihad per la seva causa", sense donar més detalls sobre el motiu de la mort de Batarfi. En el mencionat vídeo el membre d'al-Qaeda ha mostrat el cadàver de Batarfi i ha afirmat la decisió del Consell de la Shura de l'agrupació de nomenar el seu successor. El febrer de 2023 va ser l'últim cop que es va veure a l'últim dirigent públic d'AQAP, Awlaki, en un vídeo en el qual instava els membres de les tribus sunnites de Abyan i Shabua a rebutjar la influència d'Unió dels Emirats Àrabs (EAU) i el Consell Transicional Meridional al Iemen. 

Figura de Batarfi a al-Qaeda

El líder terrorista es va entrenar en 1999 a l'Afganistan amb Al-Qaeda i en 2001 va arribar a lluitar al costat dels talibans contra les forces estatunidenques, no va ser fins al 2010 que va arribar a Iemen. Des de llavors, havia amenaçat de forma continuada als Estats Units. Jaled Batarfi va quedar sancionat pel Departament d'Estat dels Estats Units el 2018 i des d'aleshores, les autoritats estatunidenques oferien una recompensa de 5 milions de dòlars —uns 4,6 milions d'euros— a qui oferís alguna mena d'informació sobre ell. Finalment, l'any 2020 va ser designat a emir d'AQAP el 2020 quan l'anterior líder, Qasem al Rimi, va ser assassinat pels Estats Units. Batarfi, de nacionalitat saudita i una figura destacada dins de la xarxa terrorista Al-Qaeda, va ser la mà dreta d'Al Rimi al Iemen. 

Més de 8.350 morts per terrorisme el 2023

El terrorisme va deixar més de 8.350 morts a tot el món durant el 2023, una dada que representa un augment del 22% respecte a l'any anterior motivat entre altres coses per les 1.200 víctimes mortals de l'atac terrorista de Hamàs del 7 d'octubre contra Israel i pel fet que encara que hi ha menys atacs aquests són cada vegada més mortífers, segons es desprèn de l'últim Índex Global de Terrorisme. Un cop més i per novè any consecutiu, Estat Islàmic i les seves filials continuen sent el grup terrorista més mortífer a escala mundial seguit pel Grup de Suport a l'Islam i els Musulmans (JNIM, la filial d'Al-Qaeda al Sahel), el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) i Al Shabaab (la filial d'Al-Qaeda a Somàlia). Aquests quatre grups estan darrere de la mort de 4.443 persones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!