ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

L'agència de seguretat alemanya, denominada Bundesnachrichtendienst (BND), ha interceptat missatges radiofònics de militars russos on es parlava de l'assassinat de civils a la localitat ucraïnesa de Butxa, cosa que dona a entendre que es tractava d'un pla premeditat, segons ha informat la revista Der Spiegel. A les converses es pot escoltar com un soldat explica a un altre que ell i un altre militar han disparat a una persona que anava en bicicleta. I en una altra conversa un home afirma que "primer es pregunta als civils, i després se'ls dispara".

El setmanari alemany afirma que els enregistraments es van presentar dimecres al Parlament alemany i que del material del BND es dedueix que en les morts de civils a Ucraïna hi van estar involucrats mercenaris del Grup Wagner, una empresa militar privada d'origen rus. Detalla que "va destacar ja en la seva intervenció a Síria per la seva crueltat especial". Segons Der Spiegel, les escoltes del BND permeten demostrar que la massacre de civils no era una acció aïllada d'alguns soldats, sinó que hi ha testimonis que les tropes russes conversaven sobre aquesta mena d'actes com si fossin comesos de manera quotidiana. "Tot plegat apunta al fet que els assassinats de civils eren part de l'acció dels militars russos, possiblement partint d'una estratègia clara. Es tractava de propagar la por i el terror entre la població civil per eliminar-ne la resistència", assegura la publicació. 

Butxa, que està localitzada 37 quilòmetres al nord-oest de Kíiv, va quedar ocupada per les tropes russes després de la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer. Les autoritats locals afirmen que l'exèrcit rus ha matat més de 300 persones civils només en aquesta població, i que unes 50 han estat víctimes d'execucions sumàries. Les imatges de cadàvers estesos al carrer amb les mans lligades a l'esquena, confirmades per periodistes que han vist l'escena, provarien aquests fets. La revista afirma que hi ha altres enregistraments amb un origen geogràfic més difícil de precisar, cosa que suggereix que poden haver passat fets similars en altres ciutats ucraïneses, i cita el cas de Mariúpol.

"Testimonis oculars han informat recentment que la força d'ocupació a Butxa estava formada inicialment per "soldats joves". Quan van ser substituïts per altres unitats, els atacs a civils van ser més freqüents. Alguns testimonis han assenyalat que hi havia unitats txetxenes a la ciutat", afegeix i remarca que la qüestió és si aquesta progressió en la duresa formava part del pla d'ocupació.