L'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha tornat a fer gala de la seva doble vara a l'hora de denunciar repressió i vulneració de drets democràtics. En una declaració per valorar els resultats de les eleccions a la Duma russa, Borrell ha denunciat la repressió que van patir certs opositors abans que se celebressin els comicis. 

"En el període previ a les eleccions hi va haver una creixent repressió contra els polítics de l'oposició, les organitzacions de la societat civil i els mitjans de comunicació independents, així com contra els periodistes. La qual cosa va resultar en la limitació de l'elecció per als votants russos i la seva capacitat per obtenir informació completa i precisa sobre els candidats", ha dit en clara referència a l'enverinament i posterior empresonament d'Aleksei Navalni.

Borrell, que en el seu últim viatge a Moscou va quedar en evidència pels presos polítics catalans, també ha volgut denunciar que a les eleccions, que han donat gairebé el 50% dels vots a Rússia Unida, el partit del president Vladímir Putin, s'hi han registrat nombroses irregularitats. A més, ha indicat que la UE "lamenta que la decisió russa de restringir severament la mida i el format d'una missió d'observació electoral internacional de l'OSCE n'hagi evitat el desplegament", alhora que ha assegurat que la UE "pren nota" que fonts "independents i de confiança" informen de "greus violacions".

Segons Borrell, Rússia "ha d'atenir-se als compromisos que ha assumit dins del marc de l'ONU, l'OSCE i el Consell d'Europa en termes de protecció dels drets humans i els valors democràtics".

Els resultats de Crimea

D'altra banda, la UE ha insistit que "no reconeix i no reconeixerà" l'annexió de la península ucraïnesa de Crimea i Sebastòpol per part de Rússia i que per això tampoc no reconeix les anomenades eleccions celebrades en aquest territori "ocupat".

El cap de la diplomàcia comunitària ha recalcat que la decisió russa d'implicar residents de les regions de l'est ucraïnès Donetsk i Luhansk, controlades per rebels prorussos, en aquestes eleccions va "contra l'esperit i els objectius dels acords de Minsk".

Finalment, ha insistit que la UE continua "infrangiblement compromesa en el suport de la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna". 

Majoria per a Putin

Durant els tres dies de votació, Rússia Unida ha aconseguit el 49,85% dels vots, la qual cosa es tradueix en més de 300 escons dels 450 que integren la cambra baixa del Parlament rus, que es denomina majoria constitucional, que permet aprovar lleis sense l'ajuda d'altres forces.

 

Imatge principal: L'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell / Foto: Efe