El partit de l'actual president de la Federació Russa, Vladímir Putin, tornarà a aconseguir la victòria en les eleccions presidencials russes tot i que perdrà la majoria absoluta, segons els primers resultats escrutats.

Segons els primers recomptes, Rússia Unida, formació política de Putin, lidera les eleccions legislatives amb un 38,6%, és a dir, perd la majoria absoluta i pateix un gran descens des del 54% de les últimes votacions el 2016. A Putin el segueix el Partit Comunista que assoleix el 25%, que puja dotze punts respecte a les últimes eleccions. La formació comunista trepitja els talons a Putin, segueix de prop al president amb una diferència de 13 punts.

Els ultranacionalistes del Partit Liberal Democràtic baixen gairebé quatre punts fins al 9,6%. El partit novell de Gent Nova, que ha sigut acusat de ser una creació del Kremlin per dividir el vot descontent amb el govern rus, assoliria un 7,8% aconseguint així entrar al parlament.

Putin perd força

Si es manté aquest resultat, seria una bufetada per la formació de Putin, que segons una enquesta a peu d'urna esperava que el partit Rússia Unida aconseguís el 45% dels vots, resultat que ja era una davallada important.

Els resultats inicials d'algunes regions del territori més llunyà d'orient rus, on les urnes ja han sigut tancades, han donat per victoriós el Partit Comunista per sobre de Rússia Unida en molts col·legis electorals. Com per exemple a l'illa russa de Sajalin o a la ciutat quasi fronterera amb la Xina Jabarovsk.

Diverses entitats per la defensa dels drets electorals, com el Moviment per la Defensa dels Drets dels Votants (Golos), han denunciat múltiples violacions del dret a vot: "Moltes paperetes s'emmagatzemen durant la nit en recipients sense segellar o en les sales sense videovigilància".

Com es reparteix el poder

Els ciutadans russos majors de 18 anys han pogut votar tant en els col·legis electorals com a distància, per Internet, en els comicis legislatius, que es van celebrar els dies 17 i 19 de setembre. Les eleccions permetran assignar els 450 escons de la Duma Estatal, la Cambra baixa de l'Assemblea Federal de Rússia (el Parlament rus).

Tots els projectes de llei, inclosos les propostes pel Consell de la Federació, han de ser aprovats per la Duma Estatal. Si un projecte és votat per majoria en la Duma, s'eleva al Consell de la Federació per la seva aprovació, després del qual haurà de ser firmat pel president de Rússia. Si el consell el refusa, les dues càmeres poden formar una comissió per buscar una alternativa.

Imatge principal: El president de la Federació Russa, Vladímir Putin. EFE