L'Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha assenyalat aquest dilluns que les operacions d'Israel al sud de Gaza són "excessives" i “desproporcionades”. A més, també ha dit que posen en risc la situació humanitària de milions de palestins, apuntant que els EUA proposin un embargament d'armes a Israel per baixar el nombre de morts a la Franja després d'assenyalar que cal fer alguna cosa més que "només expressar preocupació". 

Des de Brussel·les, el cap de la diplomàcia europea ha posat el focus sobre la situació a Rafah, escenari de les últimes operacions militars d'Israel, que posen en perill els subministraments de la Franja i alerten d'un deteriorament de la greu situació humanitària. 

"La meva pregunta és: a banda de paraules, què més creiem que hem de fer? La UE pensa que el balanç de morts és massa alt, hi ha alguna possibilitat de reduir-lo? La UE no envia armes a Israel, altres ho fan. Si penses que el balanç de morts és massa alt, potser pots fer alguna cosa per baixar-lo", ha assegurat en referència a les preocupacions expressades per Washington. 

L'operació militar israeliana a Rafah ha fet saltar les alarmes a la comunitat internacional, incloent-hi els EUA. Fins al punt que aquest diumenge hi va haver una trucada entre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president nord-americà, Joe Biden. Des dels EUA, les informacions estaven clares. Biden va exposar que no era bona idea posar en marxa una operació militar a Rafah "sense un pla creïble i executable per garantir la seguretat i el suport de més d'un milió de persones que es refugien allà". 

Cal acabar amb les operacions al sud de la Franja 

En aquest sentit, l'Alt Representant ha insistit que s'ha de continuar mantenint la pressió contra Israel per acabar amb les operacions al sud de la Franja de Gaza, que també generen tensió amb Egipte. En aquest sentit, ha advertit del greu desastre humanitari que es pot esdevenir a la zona de Rafah. Zona que cal recordar és el punt d'arribada de centenars de desplaçats palestins des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamàs. En aquest sentit, fa quatre mesos que "la gent a Gaza està tancada, estan sent bombardejats sense possibilitats d'escapar", ha assenyalat. 

El paper de l'UNRWA

En relació amb la situació de la UNRWA, a l'ull de l'huracà, després de les acusacions per part d'Israel, dient que una dotzena dels seus treballadors van estar implicats en els atacs de Hamàs del passat 7 d'octubre, Borrell ha defensat el paper de l'agència, insistint que fa una feina "insubstituïble". "Una cosa clara per a mi és que al UNRWA fa una feina que ningú pot fer. No només a Cisjordània, sinó també al Líban, Síria, Jordània. No és un secret que el govern israelià vol treure's de sobre la UNRWA, perquè així es pot treure el problema dels refugiats", ha assegurat, subratllant que cal esperar a la investigació interna mentre "la gent ha de continuar menjant i rebent una atenció mèdica". 

Ara bé, després de les acusacions, una quinzena de països, entre ells Alemanya, Regne Unit, Alemanya o Països Baixos, han anunciat que congelaven l'enviament de diners a aquest organisme. Espanya i Noruega, però, van anunciar la setmana passada que no tancarien l'aixeta pel que fa a l'enviament de diners i van anunciar nous paquets d'ajuda.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!