Forta esbroncada. Les festes celebrades a Downing Street durant la pandèmia i en les quals va participar el primer ministre Boris Johnson "no s'haurien d'haver permès". Així consta en l'informe elaborat per l'alta funcionària Sue Gray donat a conèixer aquest dilluns, que també assegura que hi va haver "errors de lideratge i de judici" a la seu de l'executiu britànic. Malgrat que algunes de les reunions socials encara estan sent investigades per la policia, el document és molt rotund quan afirma que "hi ha lliçons importants a treure d'aquests esdeveniments que han de ser tractades immediatament en el govern i això no necessita pas que s'acabin les investigacions policials".

"En el context de la pandèmia, quan el govern demanava als ciutadans que acceptessin restriccions d'ampli calat en les seves vides, alguns dels comportaments al voltant d'aquestes reunions socials són difícils de justificar", assenyala Gray en el document de dotze pàgines. Un informe que afegeix que "algunes d'aquestes trobades representen un greu fracàs en l'observació, no només dels estàndards que s'esperen dels qui treballen en el nucli del govern, sinó també dels quals s'esperaven aleshores de tota la població". "Hi va haver errors de lideratge i de judici per diferents parts en el Número 10 de Downing Street i en el Ministeri del Gabinet en diversos moments. No s'hauria d'haver permès que alguns d'aquests esdeveniments tinguessin lloc. I altres no s'haurien d'haver permès que es desenvolupessin com ho van fer", segons la investigadora.

Un informe incomplet

Gray ha recordat que la Policia Metropolitana li va dir que només seria apropiat fer una referència mínima a les reunions que ells investiguen. "Això desafortunadament significa que estic extremadament limitada en el que puc dir sobre aquests esdeveniments i no és possible ara facilitar un informe significatiu que analitzi la quantitat d'informació factual que he aconseguit recollir", ha subratllat. Una de les presumptes festes que s'han investigat es va celebrar el 13 de novembre de 2020 en l'apartament del Número 10 de Downing Street, que podria apuntar a una trobada en la residència oficial del Johnson, el que faria més difícil qualsevol argumentació del primer ministre per intentar evadir la seva suposada responsabilitat.

Johnson ja ha rebut l'informe, que ha estat publicat parcialment aquest dilluns, sense incloure les parts que estan sent investigades per la policia. Concretament, mitjans britànics han informat que Gray "ha proporcionat una actualització sobre les seves investigacions al primer ministre". Downing Street s'ha compromès a publicar l'informe amb rapidesa, i així ho ha fet. Johnson ha anunciat aquest dilluns davant el Parlament que emprendrà canvis en el funcionament intern del govern, perquè "demanar perdó no és suficient", després de conèixer l'informe parcial de l'alta funcionària Sue Gray sobre les festes en Downing Street durant la pandèmia. El primer ministre ha assegurat que el més important ara és "aprendre" dels errors comesos amb la celebració de les festes, i ha afirmat que esmenarà els problemes d'estructures i de rendició de comptes que van fer possible aquestes "fallades de lideratge" que critica l'informe de Gray. "Primer vull demanar perdó per les coses que no vam fer bé, i també per la forma en què aquest assumpte s'ha gestionat, però no és suficient amb demanar perdó. És un moment per a mirar-se en el mirall i hem d'aprendre", ha assenyalat el primer ministre en la Cambra dels Comuns (Baixa).