A Boris Johnson li queden pocs dies al número 10 de Downing Street, però abans de plegar encara ha volgut fer una darrera visita al seu homòleg i aliat ucraïnès, Volodímir Zelenski. Coincidint amb el Dia de la Independència, festa nacional al país, i també data en què s'ha assolit el mig any de guerra, Johnson ha fet aquest dimecres un viatge sorpresa, sense fer cap anunci amb antelació, a la capital per mostrar el suport del seu govern a Ucraïna i els seus ciutadans.

"El que està passant a Ucraïna ens afecta a tots. Per això estic a Kíiv avui. Per això el Regne Unit continuarà estant al costat dels nostres amics ucraïnesos", ha dit el primer ministre en una publicació a Twitter acompanyada d'una fotografia en què apareix al costat de Zelenski. De la tasca de continuar donant suport a Ucraïna aviat ja no se n'ocuparà Johnson, qui és a prop de deixar el càrrec. El 5 de setembre s'espera que ja tingui successor, el qual s'escollirà entre Liz Truss i Rishi Sunak. Per ara, tots dos semblen voler seguir el camí de l'actual cap de l'executiu.

2.000 drons i míssils per l'Ordre de la Llibertat

Aquesta ha estat la tercera visita de Boris Johnson a Ucraïna des que va començar la guerra amb Rússia, ara fa justament sis mesos. En aquest temps, Londres ja ha dedicat més de 2.300 milions de lliures (2.730 milions d'euros) en paquets d'ajuda militar i financera perquè Zelenski respongui als atacs de Putin. Avui, encara s'ha incrementat aquesta despesa amb un darrer obsequi: un paquet addicional de 2.000 drons i míssils de seguiment valorat en 54 milions de lliures (64 milions d'euros). Aquesta ajuda permetrà a Ucraïna "rastrejar i fixar objectius entre les forces invasores russes amb més efectivitat", ha detallat un comunicat del seu despatx.

El britànic ha cridat els seus col·legues europeus a continuar ajudant Zelenski a "defensar la seva sobirania" davant la "invasió bàrbara i il·legal". Un missatge que Johnson ha repetit des del primer moment de l'ofensiva russa. Fins i tot el mateix líder ucraïnès ha reconegut públicament l'aliança teixida durant aquest temps amb el mandatari britànic, afirmant que "tots els països no tenen la sort de tenir un amic així". Com a obsequi final per agrair-li el seu suport, Zelenski ha atorgat a Johnson el "més alt guardó que pot ser ofert a un estranger": l'Ordre de la Llibertat. Amb aquest reconeixement, l'ucraïnès ha volgut agrair el seu "incondicional suport a la llibertat d'Ucraïna".