El partit del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, encapçala els resultats preliminars de les eleccions legislatives que es van celebrar aquest dilluns i, amb el 92 per cent dels vots escrutats, el bloc de dretes es queda a només dos escons de la majoria absoluta a la Knesset (Parlament).

En concret, el seu partit, el Likud, ha obtingut 36 dels 120 escons que formen la Knesset, que sumats als de les formacions aliades elevarien el bloc conservador als 59 escons, a dos de la majoria necessària perquè Netanyahu repeteixi al capdavant del govern sense dependre de grups rivals.

"Aquesta nit és una victòria enorme", ha dit Netanyahu als seguidors del seu partit i ha assegurat que ha mantingut converses amb els seus partits aliats i ha insistit en la necessitat de superar el bloqueig polític. "Hem d'evitar més eleccions. És l'hora de guarir les ferides. És l'hora de la reconciliació", ha asseverat.

Els resultats preliminars atorguen als partits ultraortodoxos Shas i Judaisme Unit de la Torà, aliats de Netanyahu, deu i set escons, respectivament, mentre que l'altre partit aliat del Likud, Yamina, n'aconsegueix sis.

D'altra banda, el principal rival de Netanyahu, el partit Blau i Blanc de Benny Gantz, comptarà amb 32 representants. Gantz ha evitat llançar la tovallola i ha dit que encara pot lluitar per conformar "un govern d'unitat", tot i que ha advertit que els resultats dels comicis "no són els que portaran Israel pel camí correcte".

Tot i que encara no s'han confirmat els resultats, en tercer lloc quedaria la Llista Unificada, que dona suport a Gantz, amb 15 seients al Parlament, mentre que l'altra formació del bloc contrari a Netanyahu, la coalició d'esquerra Partit Laborista-Gesher-Meretz, ha aconseguit set escons, informa 'Haaretz'.

El partit Yisrael Beytenu d'Avigdor Liberman, al marge dels dos blocs, comptarà amb set escons. Liberman ha deixat clar aquest dimarts que "no forma part de cap bloc", però que actuarà "pels interessos de l'Estat d'Israel" i que impedirà que hi hagi unes quartes eleccions.

El recompte ha trigat més estona de l'habitual a causa de les mesures addicionals que s'han pres pel brot del nou coronavirus, però les autoritats electorals israelianes preveuen que aquest dimarts a la tarda ja s'hagin publicat les dades definitives.