El Govern del president nord-americà, Joe Biden, ha decidit treure a l'extinta guerrilla colombiana de les FARC de la seva llista negra d'organitzacions terroristes i ha notificat al Congrés la seva intenció, ha confirmat aquest dimarts a Efe una font legislativa.

Aquesta font del Congrés va explicar que la notificació va ser rebuda aquest mateix dimarts, un dia abans del cinquè aniversari de la firma de l'acord de pau entre l'extint grup guerriller i el Govern de Juan Manuel Santos (2010-2018).

La notificació al Legislatiu nord-americà és el pas previ per a la retirada de les FARC de la llista de grups terroristes de Departament d'Estat. No existeix un termini fix perquè aquesta nova política entre en vigor, detalla al seu web la cartera d'Exteriors dels Estats Units, que explica que el secretari d'Estat, en aquest cas Antony Blinken, és el màxim responsable d'aquesta resolució.

Les raons

Blinken podria haver pres la decisió de manera discrecional o justificar-la per dues circumstàncies: que les raons que van motivar la designació terrorista ja no estan vigents o que treure a aquest grup de la llista negra obeeix als interessos nacionals nord-americans.

El portaveu del Departament d'Estat, Ned Price, va rebutjar confirmar en una roda de premsa aquest dimarts si Biden ja ha arribat a una decisió final per retirar les FARC de la llista i es va limitar a dir que s'estava revisant la política cap a l'antic grup guerriller: "El Departament d'Estat ha donat al Congrés notificacions sobre les pròximes accions en relació amb les FARC", es va limitar a dir Price, que va rebutjar donar detalls sobre el contingut.

Fonts amb coneixement del procés havien avançat a The Wall Street Journal que l'Administració Biden anava a retirar a les FARC de la seva llista negra i que l'anunci oficial podia arribar tan aviat com aquest mateix dimarts.

Les FARC van ser incloses en aquesta llista nord-americana d'organitzacions terroristes el 1997. Com a resultat, els seus integrants van tenir prohibida l'entrada els Estats Units, i van veure restringit el seu accés el sistema financer internacional, basat en el dòlar, entre altres accions punitives.

Biden vol tornar a presentar-se

Poques hores abans d'aquesta notícia, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha confirmat la intenció de Joe Biden de presentar-se a la reelecció del càrrec als comicis de 2024. Aquesta voluntat del president nord-americà es coneix poc després que alguns mitjans hagin començat a apuntar alguns noms de persones que voldrien plantar cara a Biden a les primàries demòcrates per a les properes eleccions. Quan se celebrin els comicis de 2024, Biden tindrà 24 anys.

 

Imatge principal: El president dels Estats Units, Joe Biden, en una compareixença aquest dimarts. EFE.