El president dels Estats Units, Joe Biden, retalla l'avantatge electoral que l'expresident (2017-2021) i candidat republicà Donald Trump fa mesos que manté de cara a les eleccions del pròxim 5 de novembre, segons la darrera enquesta del diari The New York Times, que situa l'actual mandatari només un punt percentual rere Trump en intenció de vot i amb l'empat tècnic a tocar: davant la pregunta sobre a qui votaria ara mateix, el 46% escull Trump i el 45% Biden, mentre que un 8% dels 1.059 enquestats dubten i opten pel "no ho sé" o per no contestar. Es tracta d'un creixement notable per part de Biden, que en una enquesta similar i del mateix mitjà de fa tan sols un parell de mesos se situava sobre el 43% en intenció de vot, davant d'un 48% de Trump.

Donald Trump havia mantingut un avantatge sostingut des de l'inici de les primàries, en un context d'incertesa sobre la direcció del país i l'economia, a més del desgast de governar, així com dubtes sobre les capacitats i la salut de Biden a causa de la seva avançada edat, que ha alimentat amb nombrosos lapsus. Un altre factor desestabilitzador ha estat el suport a la cruenta ofensiva d'Israel, aliats incondicionals dels EUA, sobre la població civil de Gaza, que ha generat malestar entre l'electorat progressista, racialitzat i molts joves, la principal base de votants del Partit Demòcrata; una situació que l'administració Biden ha tractat de corregir amb un to més dur amb el govern de Benjamin Netanyahu i amb crides a evitar el bany de sang a Rafah.

Un país dividit, una batalla ajustada

Segons el citat diari autor de l'enquesta, Biden està guanyant números entre els votants tradicionals del Partit Demòcrata, que ja el van votar el 2020 i que darrerament havien canviat de parer o optat per l'abstenció. Amb tot, s'albira una disputa molt renyida, amb marges molt estrets de diferència entre els dos candidats i "una nació dividida", de forma que les eleccions es podien dirimir tan sols algunes desenes de milers de vots, alerta el 'Times' —el 2020, Biden va aconseguir 81 milions de vots i Trump 74 milions—. 

Biden, "massa gran" i "mal menor"

A banda de la intenció de vot, l'enquesta deixa algunes dades negatives per Biden: la proporció de votants que considera que els Estats Units van "en una direcció equivocada" arriba a un 64%, mentre que un alt 80% qualifica de "regular" o "malament" la situació econòmica del país, inclòs una bona part del votant demòcrata i amb especial incidència en els joves —el 85%—, que remeten a percepcions en primera persona de precarietat i dificultats. A més, Biden té altes taxes d'impopularitat, alerta el diari novaiorquès a través del seu sondeig, destacant sobretot el 69% dels electors que amb 81 anys és "massa gran". Entre els enquestats que votarien Biden també hi ha qui ho farà només com un "mal menor" davant el possible retorn de Trump, no per convicció.

Trump, en judicis acusat de delictes federals

Amb tot, Trump, immers en nombrosos judicis de tipus personal o vinculats al seu mandat com a president, també ha estat fortament criticat per una part dels enquestats, perquè consideren ha comès "greus delictes" federals, circumstància que apuja el seu grau d'impopularitat pel que fa a anys anteriors. Si bé és cert que, tot i enfrontar-se a penes de presó, només 1 de cada 4 votants ha afirmat estar seguint amb atenció els problemes legals de l'exmandatari republicà. Quant a l'edat, tot i tenir només uns pocs anys menys que Biden, 78, només el 41% de l'electorat pensa que Trump és "massa gran". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!