El nou president dels Estats Units, Joe Biden, ha volgut enviar avui un missatge "clar" als seus socis europeus i al G7: els Estats Units "han tornat". Ho ha dit durant la Conferència de Seguretat de Munic (MSC), que s'ha celebrat de forma virtual. En el marc d'aquesta trobada, la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, han mostrat la voluntat de tornar a estrènyer llaços amb Washington, després del distanciament que ha suposat l'etapa presidencial de Donald Trump.

"Amèrica ha tornat, l'aliança transatlàntica ha tornat. I no mirem enrere, mirem endavant junts", ha afirmat Biden. El president nord-americà també ha volgut fer palès el compromís "irrenunciable" dels EUA amb els seus socis de l'OTAN.  Biden també ha oficialitzat avui que EUA tornen a l'Acord de París sobre el clima i la lluita contra la Covid-19.

Més acords: Covid i clima

D'altra banda, els països també van acordar treballar al costat de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per accelerar la creació i repartiment de vacunes, incrementar la capacitat de manufacturar, compartir millor la informació i promoure pràctiques transparents i responsables. No obstant això, les bones paraules no van trobar necessàriament un correlat en la pràctica, ja que Johnson va defensar la seva decisió de donar els seus excedents de vacunes als països en desenvolupament, després d'haver immunitzat, això sí, a tota la població britànica. Macron i Merkel, però, estaven a favor de destinar-ne un 5%.

Més de 6 bilions de dòlars (5 milions d'euros) s'han destinat els països de l'G7 a mantenir a flotació les seves economies des de l'esclat de la pandèmia i res fa presagiar que aquesta dinàmica hagi de canviar. El grup va proclamar en el seu comunicat que seguiran sustentant a les seves economies per "protegir llocs de treball i propiciar una recuperació forta, sostenible, equilibrada i inclusiva". Com és costum en les cites de l'G7, van reiterar el seu suport als països més vulnerables a través de les institucions financeres internacionals "explorant totes les eines disponibles", inclosa la iniciativa de suspensió de deute.

Johnson va rebre amb especial efusió la tornada de Washington a l'Acord de París. Malgrat haver estat considerat l'home de Trump a Europa, el "primer" britànic organitza la cimera sobre el clima COP26 a Glasgow al novembre i és molt més probable que Biden s'alineï amb els seus objectius en aquest àmbit.Per això, el comunicat de l'G7 avui és contundent a l'afirmar que el canvi climàtic es troba en "el centre dels seus plans": el compromís és reduir les emissions netes a zero abans del 2050.

Altres assumptes de l'actualitat també van ser abordats pels líders dels països rics, especialment la condemna contra el cop d'Estat a Birmània i la detenció de l'líder opositor Aleksei Navalni a Rússia.