Israel ha demanat noves sancions contra l'Iran en una tensa reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, convocada després dels atacs de l'Iran sobre Israel. L'enviat del país hebreu davant l'ONU, Gilad Erdan, ha instat el Consell a "imposar totes les sancions possibles a l'Iran abans no sigui massa tard" i "condemnar l'Iran pel seu terror", segons ha informat l'agència AFP. L'Iran ha posat en marxa un atac amb drons i míssils explosius aquest dissabte, en el seu primer atac directe contra territori israelià. D'aquesta manera, l'Iran ha esdevingut aquest cap de setmana el primer estat sobirà a atacar Israel en 33 anysBenjamin Netanyahu, primer ministre israelià, ja havia advertit que l'atac tindria resposta. De fet, l'exèrcit ja tenia preparada aquesta resposta des de feia temps. "Nosaltres ara estem absolutament preparats tant des del punt de vista defensiu com des del punt de vista ofensiu, ja fa molts anys, per al que l'Iran pugui arribar a fer", deia el mateix Kaplan, en una conversa publicada aquest dissabte"No fallarem com sí que vam fallar el dia 7 d'octubre, lamentablement", insistia. 

Gairebé tots els drons que van enviar els iranians van ser interceptats per la força aèria i el sistema de defensa aèria de múltiples capes d'Israel, encara que amb l'ajuda ben coordinada de diversos aliats. Segons Teheran, el bombardeig ha estat la resposta a l'atac a l'ambaixada de Damasc de l'1 d'abril passat, que va matar comandants de la Guàrdia Revolucionària i set oficials més. L'Iran ha atribuït l'atac a Israel. Així, l'enviat de l'Iran davant l'ONU, Amir Saeid Iravani, ha contestat dient que la República Islàmica estava exercint el seu "dret inherent a l'autodefensa" i "no tenia cap més opció" que actuar. Igualment, també ha insistit que el seu país "no busca una escalada ni una guerra", sinó que respondrà a qualsevol "amenaça o agressió". 

No hi poden haver més guerres

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha demanat als membres que no intensifiquin més les tensions amb represàlies contra l'Iran. "És hora d'allunyar-se de l'abisme", ha destacat Guterres. "Ni la regió ni el món no es poden permetre més guerres". Els nervis per la resposta del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, són forts. Malgrat tenir respostes preparades per a un atac imminent. Israel ha refredat la possibilitat d'una represàlia imminent contra l'Iran. Sembla que Israel hauria cedit a les pressions dels Estats Units, que exigien contenció. Membres ultradretans del govern de coalició han demanat una resposta contundent de l'estat hebreu. Tot i això, ara per ara, els EUA han deixat clar que no donaran suport a una escalada del conflicte. 

Tanmateix, l'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Gilad Erdan, ha destacat aquest mateix diumenge que el seu país es reserva el dret a les represàlies, malgrat les crides del secretari general i de tots els països a una desescalada. "Aquest atac ha travessat totes les línies vermelles i Israel es reserva el dret legal a respondre-hi. No som la granota a l'aigua bullent: som una nació de lleons", ha volgut deixar clar Erdan en el seu discurs davant el Consell de Seguretat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!