L'Assemblea General de les Nacions Unides ha votat aquest dijous a favor d'expulsar la Federació de Rússia del Consell dels Drets Humans arran de la invasió d'Ucraïna. La votació s'ha dut a terme aquesta tarda, i s'ha saldat amb 93 vots a favor, 24 en contra i 58 abstencions. Aquest és el primer cop que s'expulsa d'aquest consell un dels membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU. El Consell, que substitueix l'antiga Comissió de Drets Humans, compta amb 47 membres elegits per un període de tres anys a partir de les diverses regions del món (Àfrica, Àsia-Pacífic, Europa de l'Est, Llatinoamèrica-Carib, i Occident i altres països). Actualment, Ucraïna ocupa un dels cinc seients que representen la seva regió. Entre els Estats que hi han votat a favor destaquen Israel, que fins ara ha mantingut una posició neutral en el conflicte i ni tan sols ha sancionat Rússia, i també Turquia. També destaca, però no sorprèn, l'abstenció de l'Índia, que ha explicat que ho ha fet per "substància i procés". Tampoc sorprenen els vots en contra d'Iran, Bielorússia, Algèria, Vietnam o Cuba

Consell dels Drets Humans

Així, amb la iniciativa dels Estats Units, l'ONU ha expulsat Rússia del Consell dels Drets Humans. D'ençà que es va crear aquest organisme amb seu a Ginebra a principis de segle, només un altre país havia estat suspès abans: la Líbia de Gaddafi, en resposta a la repressió de les protestes de 2011, encara que mesos després va ser readmesa. Per suspendre Rússia es requeria una majoria de dos terços en l'Assemblea General, l'òrgan on s'asseuen els 193 estats membres de Nacions Unides. Aquest llistó s'ha superat finalment, encara que el text ha obtingut menys suport que les anteriors resolucions contra Moscou arran de l'esclat de la guerra. Els Estats Units i els seus aliats occidentals han argumentat que Moscou no pot continuar participant en aquest Consell quan està "subvertint tots els principis bàsics" de l'ONU amb la seva guerra a Ucraïna i cometent suposades atrocitats contra la població civil, informa Efe.

Prémer el gallet

"Rússia no sols està cometent violacions dels drets humans, sinó que està sacsejant els fonaments de la pau i seguretat internacionals", ha declarat abans de la votació l'ambaixador ucraïnès a les Nacions Unides, Sergiy Kyslytsa. El diplomàtic ha advertit tots els membres que votar en contra de la iniciativa equivaldria a "prémer el gallet" contra els civils ucraïnesos i seria una mostra d'"indiferència" similar a la que el 1993 va permetre que es cometés un genocidi a Ruanda. A banda dels Estats Units i Ucraïna, la moció ha estat recolzada per tots els països de la Unió Europea, nombroses nacions llatinoamericanes com ara l'Argentina, Xile, Colòmbia, el Perú o l'Uruguai i també altres estats, com Austràlia, el Canadà, Turquia o Noruega. Han votat en contra 24 països, entre ells la mateixa Rússia, la Xina, Cuba, l'Iran, Nicaragua o Síria. Mentrestant, els 58 Estats que han optat per l'abstenció inclouen el Brasil, Egipte, El Salvador, l'Índia, Mèxic, Nigèria, el Pakistan o l'Aràbia Saudita. Encara que la possibilitat d'excloure Rússia del Consell de Drets Humans es comentava des de fa setmanes, Washington ha decidit fer el pas després que les imatges de la massacre de Butxa, suposadament perpetrada per les forces russes contra la població civil, hagin colpit persones d'arreu del món.