El relator de l'ONU sobre Tortura, Nils Melzen, va acusar aquest divendres als Estats Units, el Regne Unit i Suècia d'haver promogut i mantingut campanyes cruels i implacables contra l'activista Julian Assange, incloent la "tortura psicològica", a les que es va unir més recentment l'Equador.

L'expert de l'ONU va recordar que des de 2010, quan Assange va començar a publicar a la seva plataforma WikiLeaks evidències de crims de guerra i tortures comesos per les forces nord-americanes, aquest ha estat objecte d'"una campanya implacable i sense restriccions, que ha inclòs mobilització pública, intimidació i difamació".

Melzer va poder reunir-se el passat dia 9 amb Assange a la seva presó de Londres, una visita a la qual va acudir acompanyat de dos metges especialitzats a examinar possibles víctimes de tortura i altres maltractaments. Ells van poder parlar amb el detingut en confiança i realitzar-li una avaluació mèdica completa.

Aquesta auscultació no només va evidenciar malalties físiques "per l'ambient tan hostil i arbitrari a què va estar exposat durant molts anys", sinó "tots els símptomes típics de l'exposició prolongada a la tortura psicològica, inclòs l'estrès extrem, l'ansietat crònica i el trauma psicològic intens", va explicar.

Melzer va condemnar la naturalesa deliberada i sostinguda de tals abusos i va lamentar el fet que cap dels governs involucrats no hagi pres mesures per protegir els drets humans d'Assange. "En mostrar una actitud de complaença en el millor dels casos, i de complicitat en el pitjor, aquests governs han creat una atmosfera d'impunitat", va subratllar.

En cartes oficials enviades a començaments d'aquesta setmana, Melzer va instar als quatre governs involucrats a abstenir-se de continuar difonent, instigant o tolerant declaracions o altres activitats perjudicials contra Assange i a prendre mesures per proporcionar-li una reparació adequada.

Així mateix, va demanar al Govern britànic que no extradeixi a Assange als EUA ni a cap altre país que no proporcioni garanties fiables d'un procés just.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat