Fa gairebé 20 dies que l’Agència de Seguretat Interna (ABW, de les seves sigles en polonès; Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) va detenir el periodista basc, corresponsal de diversos mitjans, Pablo González. Va ser arrestat el 28 de febrer acusat d’espionatge favorable al règim de Vladímir Putin i des de llavors està a la presó a Polònia.

L’home, que té passaport espanyol i rus, ja havia estat acusat pels serveis secrets ucraïnesos de col·laborar amb Rússia, i fins i tot va ser retingut en una comissaria on, segons va denunciar ell, li van fer una còpia del seu terminal mòbil. Després de sortir d’Ucraïna i instal·lar-se a la zona de frontera, a Przemyśl, va ser detingut per l’ABW -una agència semblant al CNI espanyol-, i fins avui. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat que la defensa ni la seva família no han pogut ni veure’l.

“Les autoritats poloneses l'estan privant dels seus drets fonamentals per raons que desconeixem, però intuïm”, assegura Boye. Segons el lletrat, “les autoritats poloneses van establir uns requisits perquè pogués visitar-lo com a advocat; una setmana després de lliurar-los tota la documentació, traduïda al polonès, ara requereixen que sigui amb traducció jurada quan ja són documents vàlids a tota la Unió Europea”, insisteix Boye, que assegura que la situació és una “incomunicació fàctica” que ja s’ha allargat més de 18 dies. Boye creu que Polònia no accepta les normes de la Unió Europea “per guanyar temps”, i apunta que malgrat que “desconeixem els motius, tots els podem imaginar”

Ajuda consular, segons el ministre Albares

Partits polítics com Podemos i Bildu s’han mostrat molt crítics amb la detenció del periodista a Polònia i han demanat moviments per part del ministeri d’Afers Exteriors per tal d’aconseguir la seva posada en llibertat, un fet que, ara per ara, encara no s’ha aconseguit, i ni la seva defensa s’ha pogut reunir amb ell. Les autoritats poloneses han confirmat que acusen el corresponsal Pablo González, un periodista amb llarga experiència en el conflicte postsoviètic, de ser un agent de la intel·ligència militar a les ordres del Kremlin, un extrem que coneix el ministre José Manuel Albares, però que no ha volgut confirmar. 

Pablo González periodista P.G.El periodista va ser arrestat a Polònia, després de ser acusat d'espionatge a les ordres de Rússia / Cedida

En una entrevista a La Sexta, el ministre socialista ha evitat donar detalls de les causes que té obertes el periodista a Polònia i ha assegurat que el cònsol espanyol allà s’ha pogut reunir amb ell i el detingut ha pogut parlar amb la seva parella i el seu advocat. Albares també ha explicat que ha pogut contactar amb el ministre d’Afers Exterior polonès per parlar de la detenció de Pablo González.

Visites del CNI a l'entorn del periodista

Quan el periodista encara no estava detingut i estava a Ucraïna, agents del Centro Nacional de Inteligencia (CNI) van fer tres "visites" a l'entorn del periodista. A casa de la dona del periodista a Gernika, a casa de la mare a la zona de Barcelona i a casa d’un amic del periodista, a la mateixa capital catalana. Segons ha relatat la família de Pablo González, uns vuit agents secrets es van presentar als tres llocs i van fer preguntes i van explicar què coneixien sobre els moviments a la zona del conflicte, del periodista. Tot i això, i segons detalla La Vanguardia, no van escorcollar res ni es van emportar cap document relacionat amb el corresponsal acusat d’espionatge rus.

Dies més tard, la matinada del 28 de febrer, mentre estava cobrint per diversos mitjans la fugida dels refugiats de la guerra, va ser arrestat. La ministra Margarita Robles, titular de Defensa, ha confirmat les “visites” del CNI, però no ha volgut donar més detalls sobre la investigació que estaven fent els serveis secrets espanyols al nucli proper del periodista Pablo González.