L'advocat Gonzalo Boye és un professional de prestigi que ara es dedica, entre d'altres casos, a representar el periodista basc Pablo González detingut fa onze dies a Polònia sota l'acusació d'espionatge. La seva imatge pública fa que en moltes ocasions se'l relacioni amb trames més polítiques que no pas del seu ofici: el dret. Aquest dimecres, Boye ha fet una piulada irònica indicant: "Durant anys una periodista s'ha dedicat a divulgar que soc agent del CNI, ara un altre periodista diu que ho soc del SVR rus... poseu-vos d'acord i ja em direu per quin d'ells treballo".

TUIT Boye CNI

Boye ha fet servir la ironia en uns moments en que alguns sectors el relacionen amb els suposats contactes de l'entorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont amb Rússia. El protagonista d'aquestes suposades relacions amb el Kremlin és Josep Lluís Alay, el qual ha negat en tot moment que les seves relacions amb Rússia siguin per afavorir el procés independentista, i Boye apareix en un missatge de text trobat al mòbil d'Alay, el director de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont. 

El 2019 Alay va participar en una conferència a la universitat de Moscou on va coincidir amb Andrei Bezrukov, un exespia que va escriure un llibre amb la seva dona Elena Vavilova i que Alay ha traduït al català, i amb Evgeny Primakov, exmembre del Comité d'Afers Internacionals de la Duma Estatal i en aquell moment diputat del partit de Vladimir Putin. Al telèfon mòbil d'Alay s'han trobat missatges del setembre de 2020 on es felicitava amb Boye del nomenament de Primakov com a cap de l'Agència Federal per als Afers de Col·laboració amb la Comunitat d'Estats Independents (Rossotrudnichestvo), que depèn del Ministeri d'Afers Exteriors rus. "Alguns diuen que té més poder que el ministeri d'Exteriors", va dir Alay segons afirmen diversos mitjans. 

El debat sobre les relacions amb Rússia

El debat sobre les suposades relacions de l'entorn de Puigdemont amb el Kremlin s'ha reobert aquesta setmana. Aquest dimarts, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va criticar els suposats contactes: "Són senyorets que passejaven per Europa amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond", va dir aquest dimarts en roda de premsa a la cambra baixa. Rufián va remarcar que "no representen" l'independentisme i va argumentar que l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva "no ho va fer mai". Segons Rufián, es tracta d'una "frivolitat terrible". "Era per fer-se una 'selfie' en segons quins despatxos", va assegurar.

 

Per la seva banda, el cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha negat que hagi buscat el suport de Rússia al procés i ha afegit que en cap moment es va voler crear un entramat internacional per finançar la independència. Així ho ha manifestat en entrevistes a eldiario.es i a Rac 1. Alay ha admès tres viatges a Rússia, dos de privats i un com a cap de l'oficina de Puigdemont el març del 2019 per respondre l'interès dels mitjans de comunicació russos per entrevistar l'expresident de la Generalitat.