El centre de París s'ha omplert de fum. Més de 3.000 agents antidisturbis han pres els Camps Elisis i altres zones cèntriques de París per evitar que els manifestants gilets jaunes (armilles grogues) puguin manifestar-s'hi. Però des de bon matí grups de manifestants s'han anat concentrant a les zones prohibides. Per evacuar-los la policia ha recorregut a les càrregues, als gasos lacrimògens, als canons d'aigua i a les salves. Entre els manifestants hi havia alguns dels anomenats "casseurs" ("trencadors"), joves violents que actuen amb contundència contra la policia. Hi ha hagut continus llançaments de llambordes i objectes contundents contra la policia, i desperfectes a la via pública.

gilets jaunes paris incidents acn

Foto: ACN

Els manifestants havien rebutjat manifestar-se als Champs de Mars, l'únic espai que el govern els oferia, tot considerant que s'intentava "aparcar-los" i restar-los visibilitat. Per això s'han concentrat al centre. Alguns dels armilles grogues han posat barreres en plens Champs Elisées, on s'han produït alguns dels incidents més greus. Alguns dels manifestants han acusat als que creen incidents de ser infiltrats de dretes o d'extrema esquerra. La policia ha impedit que els manifestants s'apropessin al palau presidencial. Els manifestants, que no es posicionen ideològicament, tenen el suport de forces molt diferents: des de La France Insoumise, el moviment d'extrema esquerra, fins a l'ultradretà Front Nacional.

Tot França mobilitzada

Tot i que la crida era a concentrar els manifestants a París, alguns no hi han arribat (molts al·legaven problemes econòmics) i s'han concentrat als punts habituals. A diferents localitats del país els "armilles grogues" s'han desplegat per carreteres i autopistes. A alguns trams han aixecat les barreres dels peatges i han deixat passar els vehicles. En d'altres, han filtrat els vehicles deixant-los passar a poc a poc. En d'altres accions, els manifestants retarden el tràfic passant una i altra vegada, en grup, pels passos de vianants. 

Toc de queda a ultramar

Els incidents són particularment greus al departament ultramarí de la Reunió, on s'ha combinat amb protestes per la marginació de la població local. S'ha declarat el toc de queda al territori. Fins i tot els vols estan pràcticament paralitzats des de fa 4 dies...