El canceller argentí, Felipe Solá, ha comparegut davant del Comitè de Descolonització de les Nacions Unides (ONU) per demanar que es reprenguin les negociacions amb el Regne Unit sobre la sobirania de les illes Malvines, una exigència que ha tornat a rebre un ampli suport internacional, però a la qual Londres fa dècades que ignora, segons informa Efe. 

La presència de Solá davant del Comitè de Descolonització respon a una nova estratègia més "proactiva" del Govern d'Alberto Fernández davant del conflicte que fa dècades que es cronifica al sud del país. "No hi ha cap raó, excepte la intenció de Regne Unit de mantenir la manifestament il·legítima situació colonial, perquè no es reprengui ja mateix el diàleg bilateral per la qüestió Malvines", ha insistit Solá i ha culpat a Londres per l'estancament de les negociacions. 

Per la seva banda, la posició britànica manté que no s'ha de debatre la sobirania del territori a menys que ho demanin els seus habitants. El Govern argentí, però, considera que el dret a la lliure determinació no s'aplica a les illes Malvines, ja que la composició de la seva població és "el resultat de la colonització iniciada pel Regne Unit" i, per tant, deixar que els habitants de les illes decidissin sobre el territori implicaria confiar el futur de les Malvines a mans del "colonitzadors".

Suport llatinoamericà

Les reclamacions argentines davant de l'ONU han comptat amb un ampli suport de diversos països llatinoamericans. En la reunió on Solá va reobrir el meló de les Malvines el Comitè de Descolonització ha aprovat per consens una nova resolució que reitera la crida a un diàleg directe entre els dos països per resoldre el conflicte.

El text va ser impulsat per Xile, Bolívia, Cuba, Equador, Nicaragua i Veneçuela i ha tirat endavant sense necessitat de votació. A la sessió van intervenir nombrosos països llatinoamericans per donar el seu suport a i subratllar la necessitat d'acabar amb el "colonialisme" a la regió, segons recull Efe. 

En nom de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC), Mèxic ha deixat clar el total suport de la regió a la postura argentina i ha urgit el secretari general de l'ONU, António Guterres, a renovar els seus esforços per impulsar la volta a les negociacions. Aquesta setmana, durant la seva visita a Nova York, Solá també ha traslladat directament a Guterres les inquietuds del Govern de Fernández respecte a la disputa colonial amb el Regne Unit. 

 

Imatge principal: El canceller argentí, Felipe Solá, durant la seva compareixença davant el Comitè de Descolonització a la seu de l'ONU / Efe