El recel dels homes russos per allistar-se per anar a combatre a Ucraïna, dins la mobilització de 300.000 reservistes que ha decretat el president Vladímir Putin, cada cop és més evident. Una col·laboradora de l'opositor Alexei Navalni, Sobol Lubov, ha difós a la xarxa els incidents que s'han produït en una junta de reclutament russa de Babayurt (República de Daguestan, a Rússia), quan una oficial ha esbroncat els homes que s'hi han presentat perquè no volien anar a la guerra.

L'oficial ha cridat els reservistes perquè lluitin "pel futur". "Ni tan sols tenim present, de quin futur parles?”, li ha replicat un d'ells. L'oficial ha afegit que el seu avi "va lluitar per la pàtria" a la Segona Guerra Mundial. Però un altre dels reservistes li ha respost: "El 1941-1945 vam lluitar, va ser una guerra. I ara no és pas una guerra, és política".

El clima contrari a ser mobilitzat per a la guerra ha portat el govern rus a adoptar tota mena de mesures per frenar les desercions. En algunes regions de Rússia, han començat a prohibir els homes en edat militar sortir de les ciutats on viuen, per estar localitzables, segons informa el mitjà Holodmedia. L'ordre l'estan donant els comissaris militars, com és el cas del de la regió de Voronezh. Només un dia abans Andrei Kartapolov, president del Comitè de Defensa de la Duma Estatal, havia dit que no hi hauria restriccions de moviments a Rússia per als ciutadans subjectes a mobilització fins que rebessin una citació.

1 milió de reservistes mobilitzats?

 
L'alarma entre la població ha crescut també perquè la lletra petita del decret de mobilització, concretament el setè paràgraf, permetria al Ministeri de Defensa convocar un milió de persones per servir a l'exèrcit, segons ha indicat Novaya Gazeta Europa. "La xifra es va corregir diverses vegades i, al final, es va fixar en un milió", ha indicat una font presidencial a aquesta revista. Fonts del diari a diferents departaments, que habitualment reben els textos íntegres dels decrets presidencials, han indicat que el decret de mobilització parcial va arribar a les seves institucions amb el setè punt ocult.
 

Mentrestant, Ucraïna ha intercanviat el polític prorús i oligarca proper al Kremlin Víktor Medvedtxuk, detingut a Kíiv fa mesos, per més de dos-cents presoners ucraïnesos, entre ells els que considera "herois" del Regiment Azov, i deu captius més d'altres nacionalitats que estaven en poder dels soldats russos.

L'intercanvi de presoners s'ha produït aquest dimecres després de mesos de negociacions entre els dos països, ja que el mes d'abril passat el mateix Medvedtxuk, amic de Putin i detingut per les autoritats de Kíiv, va demanar a través d'un vídeo que se'l canviés per civils i soldats ucraïnesos de Mariúpol.