El nou primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha rebut una allau de crítiques per discriminar els pobres. Després d'accedir al càrrec, s'han conegut molts aspectes de la seva vida passada i s'han viralitzat vídeos polèmics. "No tinc amics de classe obrera", va dir en un documental de la BBC emès l'any 2001, en el qual deixava clar que només té amics "aristòcrates" i de "classe alta". Alguns usuaris de Twitter han compartit les imatges amb subtítols en castellà, per tal de poder entendre què diu el nou premier.

En haver vist el vídeo, moltes persones han reaccionat enfurismades i amb una consigna clara: "Mengem-nos els rics!". I els polítics també han dit la seva. El líder laborista, Keir Starmer, va intervenir dimecres a la Cambra dels Comuns per denunciar que "Rishi Sunak no està al costat de la classe treballadora". "Després de dotze anys de fracàs, els conservadors segueixen posant el seu partit per davant d'aquest país. És hora de deixar que la ciutadania opini en les eleccions generals", va afegir.

Qui és Rishi Sunak, el nou primer ministre del Regne Unit? Origen, fortuna i 'partygate'

Com molts dels conservadors, Sunak forma part de l'elit social i econòmica del Regne Unit — i no se n'amaga. Els seus pares eren un metge i una farmacèutica que van enviar el seu fill a l'elitista escola privada de Winchester College, per anar després a la Universitat d'Oxford i completar els estudis a la Universitat de Stanford (EUA). Va treballar en la banca privada, per empreses com Goldman Sachs. Això ja ens indica que és ric, però és que és més ric del que sembla. Sí, és multimilionari. Si bé una part de l'immens patrimoni que té prové del seu pas pel sector privat, la majoria d'aquesta ve de la seva dona: Akshata Murty, filla d'un altre multimilionari. El matrimoni té una fortuna de més de 840 milions d'euros, més que el rei Carles III. 

Que una persona acumuli tants diners és una cosa que es pot considerar problemàtica i la situació pot empitjorar quan aquesta persona no se n'amaga. Durant els moments més durs de la crisi de la covid-19, Sunak era ministre d'Economia i es presentava en públic amb vestits caríssims, sabates de preus desorbitats i parlava de com gastava la seva fortuna. Tot, mentre la seva estimada classe treballadora tenia molts problemes per arribar a final de mes. No es va moure d'aquesta posició fins a l'agost, en plena carrera contra Liz Truss, quan va reconèixer que va ser "ximple" per haver dit en el passat que no tenia amics pobres. Però una cosa no treu l'altra i el que sembla és que Sunak, més enllà de discriminar els pobres, realment els odia.

Sunak, sense compromís amb el planeta

Per a més inri, el nou primer ministre sembla que no està ni compromès amb el planeta. El govern britànic va confirmar aquest dijous que Sunak no assistirà a la pròxima cimera del clima COP27, que se celebrarà a Egipte durant el mes de novembre. "Això es deu a altres compromisos domèstics, com els preparatius del pressupost general de la tardor", va explicar una portaveu. Llavors, seran altres membres de l'executiu els qui ocuparan el seu lloc. Sigui com sigui, aquest anunci tampoc va agradar a ningú i el premier també va rebre de per totes bandes.