Algèria i Itàlia han acordat un nou gasoducte, gairebé un any després de trencar amb Espanya. Va ser a finals del març del 2022 quan el govern espanyol va cedir al Marroc i va enterrar l'autodeterminació del Sàhara Occidental, un gest que no va agradar gens al govern algerià i que va precipitar una mena de ruptura de relacions amb l'executiu espanyol. De fet, l'estat espanyol ja perd gairebé 630 milions d'euros pel veto d'Alger a Pedro Sánchez. Arran de la ruptura, Algèria va fer un gir energètic cap a Itàlia que aquest dilluns ha fet una passa més enllà. Tot, quan s'ha pactat que el corredor d'hidrogen amb origen a Barcelona arribi a Alemanya.

La primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni, s'ha reunit aquest dilluns amb el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, per acordar la construcció d'un nou gasoducte que permeti augmentar les exportacions de gas — així com transportar hidrogen, amoníac i electricitat, cosa que convertiria el país transalpí en un important distribuïdor d'energia per a Europa. Es tracta del denominat projecte GALSI (Gasdotto Algeria Sardegna Italia, en italià), que es posarà en marxa en un "curt" termini de temps i unirà el port de Koudiet Draouche amb l'illa de Sardenya mitjançant un conducte submarí de 284 quilòmetres de longitud i una profunditat màxima de 2.880 metres. El gasoducte travessarà tot Algèria fins a arribar a la ciutat sarda d'Òlbia (nord-est), des d'on sortirà un segon conducte fins a la localitat toscana de Piombino — on es connectarà a la xarxa nacional.

Algèria, Itàlia, Europa i l'energia

"Hem signat l'acord amb la intenció d'iniciar l'estudi i més tard la seva construcció. És un gasoducte particular, no com el que existeix actualment, ja que inclourà gas, hidrogen, amoníac i electricitat", ha anunciat Tebboune, que ha celebrat la "important" visita de Meloni i ha reafirmat la determinació d'Alger per consolidar-se com a soci estratègic de confiança en matèria d'energia. I és que l'acord enforteix la relació entre Itàlia i Algèria per crear un nou front en l'àmbit energètic a Europa, de manera que el president algerià ha destacat el creixement comercial aconseguit gràcies als acords dels últims anys i "que han registrat resultats excepcionals en un curt període de temps". Mentre que els intercanvis comercials del 2021 entre ambdós països es van situar en 8.000 milions de dòlars, l'any passat es van duplicar fins als 16.000 milions de dòlars.

Per la seva banda, la ultradretana Meloni ha assegurat que considera Alger com un "soci fiable d'importància estratègica absoluta" i ha defensat que "en aquest moment històric s'ha d'afrontar una situació difícil i Algèria és un pont extraordinari amb Itàlia, sobretot en el tema energètic". És així com ha destacat el Pla Mattei a l'Àfrica, dirigit a convertir el país transalpí en un pont per a les relacions energètiques entre el Magrib i Europa — i fer-ho "en igualtat de condicions" entre els països de les dues coses del Mediterrani, "per transformar les crisis en oportunitats". Aquesta era la primera visita de la primera ministra italiana al nord d'Àfrica des que va assumir el càrrec l'octubre del 2022.