Alerta a l'Índia per la reaparició d'un virus mortal. Les autoritats d'una regió al sud de l'Índia han elevat l'alerta aquest dimecres després de confirmar la reaparició del virus mortal Nipah (NiV), que ha causat en aquest nou brot almenys dos morts, mentre prenen mesures per evitar la propagació.

Les autoritats han tancat aquest dimecres algunes escoles en almenys set llogarets al districte de Kozhikode, de l'estat del sud de Kerala, que han estat declarades com a zones de contenció, ha indicat la ministra de Salut de Kerala, Veena George, en una sessió parlamentària, segons el canal de notícies NDTV, que recull Efe.

La resposta de l'Índia per lluitar contra el virus mortal Nipah

Després de convocar una reunió d'emergència per analitzar la situació, George va assegurar que estan augmentant la capacitat de resposta a Kozhikode, on s'instal·laran unitats mòbils per reforçar la capacitat dels centres mèdics i es faran estudis epidemiològics, va afegir George.

L'estat va emetre a més una sèrie de recomanacions per prevenir el contagi, així com un pla de prevenció en cas de patir símptomes per aquest virus, que fins ara ha causat la mort d'almenys dues persones, va indicar a la premsa el ministre de Salut del país, Mansukh Mandaviya.

Quins són els símptomes del virus Nipah?

L'Índia va detectar el primer brot d'aquest virus el juny del 2018, quan es van registrar 17 morts precisament als districtes afectats de Kozhikode i Mallapuram, a Kerala. Els símptomes inicials són febre alta, mal de cap, complicacions respiratòries i dolor muscular, mentre que, en un estat més avançat, la malaltia pot provocar encefalitis.

Una de les vies de transmissió del virus és a través dels fluids corporals d'una persona infectada, com la saliva i la sang. Alguns animals, com els ratpenats i porcs, també poden contraure el virus i transmetre'l en estar en contacte amb aliments.

No hi ha vacuna preventiva, per la qual cosa els metges només es poden ocupar del tractament simptomàtic, i la taxa de mortalitat és de fins a un 70%, segons el Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les sigles en anglès). L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha inclòs el Nipah a la llista de malalties prioritàries per investigar pel seu potencial epidèmic, juntament amb l'Ebola o el Zika.