Milers d'opositors han desafiat aquest dissabte la prohibició de les autoritats de Moscou i han sortit als bulevards de la ciutat en una acció de protesta silenciosa, sense consignes ni pancartes, que s'ha saldat amb 685 detinguts, segons dades ofertes per l'Ong OVD-info.

manifestació moscou russia - efe

EFE

Una font policial citada per l'agència Interfax ha indicat que en la manifestació no autoritzades han participat unes 1.500 persones de les quals "prop de 600 van ser detingudes per alterar l'ordre públic". "Hi ha diversos detinguts ferits. De moment no podem precisar quants, perquè no permeten als advocats accedir a les estacions de Policía", ha dit el canal de televisió TVrain, que emet per internet, Ala Frolova, coordinadora OVD-Info. Aquesta ONG presta assistència jurídica als perseguits polítics i en la seva pàgina web ofereix instruccions de com comportar-se en cas de ser detingut.

Els manifestants, amb la seva sola presència, exigien la inscripció dels candidats de l'oposició en les eleccions a l'assemblea legislativa de Moscou del proper 9 de setembre, que se'ls va denegar per presumptes irregularitats en el procés de recollida de firmes.

Una de les primeres persones detingudes ha sigut la dirigent opositora Liubov Sóbol, jurista del Fons de Lluita contra la Corrupció, a qui les autoritats van negar la inscripció de la seva candidatura i qui porta 20 dies en vaga de fam en protesta per aquesta decisió. En un vídeo publicat a Twitter pot veure's com diversos agents amb cascos envolten el taxi en el qual Sóbol es disposava a traslladar-se al lloc de la manifestació i com un dels policies treu a empentes del vehicle a la política, a la qual després, enmig d'un eixam de reporters gràfics, pugen a un furgó.

Les places Pushkin i Trúbnaya han sigut els llocs on s'ha produït el major número detencions, algunes d'elles violentes, segons ha pogut comprovar Efe. Després que les autoritats neguessin el permís per a la manifestació d'aquest dissabte, els seus organitzadors han cridat a passejar massivament sense pancartes ni consignes per l'Anell dels Bulevards, que pràcticament circumval·la el centre de Moscou.

L'extensió dels bulevards i caràcter dispers de la manifestació ha dificultat quantificar el nombre de persones que van fer eco de la convocatòria, però segons alguns mitjans, com TVrain, l'han xifrat en uns 5.000. Les autoritats moscovites han desplegat un gran dispositiu policial, amb forces antiavalots i ús fins i tot d'helicòpters, per impedir la manifestació opositora. "Es demana als ciutadans que no obstrueixin el pas. Aquesta acció és il·legal i la partició en ella pot comportar sancions", se sentia en les crides policials transmeses per altaveus.

manifestacio russia moscou - efe

EFE

"Tot això influirà en els esdeveniment futurs. Estem veient una revolució de dignitat", ha dit a Efe Iliá Ponomariov, veterà lluitador pels drets humans a Rússia, que s'ha sumat al "passeig massiu" convocat per l'oposició. Segons Ponomariov, la decisió d'excloure als candidats opositors de les eleccions moscovites ha ofès als habitants de la capital i botiga la seva paciència.

"Hem vingut per demostrar que no ens és igual. Les autoritats intenten aplicar un model clàssic d'intimidació, però no podran a espantar tothom. Sóc optimista", ha dit a Efe Iskander, un moscovita de 30 anys.

La manifestació no autoritzada d'aquest dissabte és la primera després de la de dissabte passat, convocada per exigir la inscripció dels candidats opositors i que va ser dissolta violentament per la policia. En aquella jornada, més de mil persones van ser detingudes a Moscou, inclosos gairebé tots els dirigents que van convocar la protesta i que després van ser condemnats a diverses penes d'arrest administratiu.

Per a dissabte vinent l'oposició ha convocat un nou míting a la capital russa, que ha estat autoritzat per l'ajuntament, i en el qual els seus organitzadors s'han plantejat com a meta reunir 100.000 persones.