T'aixeques de dormir i tens una set incontrolable, tens més gana del que és habitual, més ganes d'anar al lavabo que abans, fatiga, visió borrosa, perds pes sense una raó aparent, formigueig de les extremitats... tots aquests són símptomes de la diabetis. I malgrat tot, un 40% de casos continuen sense diagnosticar-se. 

Segons una investigació, prop del 40% de les persones que viuen amb diabetis a tot arreu no són diagnosticades. La majoria de les persones que no són diagnosticades viuen a l'Àfrica (60%), seguida pel sud-est asiàtic (57%) i la regió del Pacífic occidental (56%), segons l'estudi global de la indústria de la diabetis 2023, l'enquesta més gran feta fins al moment. 

Els diagnosticats no reben tractament

La meitat dels diagnosticats no reben tractament, segons assenyala l'informe. Tres de cada quatre persones que pateixen aquesta afecció viuen en països d'ingressos baixos i mitjos, on les persones no sempre poden accedir als serveis d'atenció mèdica. 

Sasha Korogodski, investigadora principal de l'informe, ha dit, segons destaca el The Guardian, que es va trobar que més de 530 empreses s'especialitzaven en diagnòstic de diabetis a tot el món, però només 33 estaven ubicades a l'Àfrica, el sud-est asiàtic i el Pacífic occidental.

"La infraestructura sanitària limitada, inclosa l'escassetat de professionals sanitaris i d'equips de diagnòstic, pot impedir el diagnòstic precoç de la diabetis", ha afirmat Korogodski. La investigació, publicada aquest dijous, analitza més de 2.800 empreses, 1.500 inversors i 80 centres de recerca i desenvolupament centrats en aquesta malaltia.

La diabetis va en augment. La ràpida urbanització i els efectes de la crisi climàtica han portat a un augment dels aliments processats barats, que han reemplaçat fonts d'aliments més tradicionals a les dietes. "Combinat amb el pas a estils de vida més sedentaris, particularment als centres urbans, això condueix a un risc més gran de desenvolupar diabetis tipus 2, hipertensió i certs tipus de càncer", ha destacat Caroline Mbindyo, directora executiva d'Amref Health Innovations, part de l'ONG Amref Health Africa, i recull també el mateix diari.

El preu de la insulina: costa gairebé el salari d'un mes als països pobres

Segons una enquesta que es va publicar el mes de maig, els diabètics en països pobres gasten una mitjana de 10 vegades més dels seus ingressos en insulina que les persones dels estats més rics. Un mes d'insulina costa fins a 27 dies de salari al Camerun i 20 dies a Nigèria i Myanmar, segons una enquesta de preus en farmàcies de 47 països. En els països d'ingressos mitjans alts, la insulina costa una mitjana de quatre dies de salari.