La violència continua als carrers d'algunes ciutats de Mèxic després de la detenció d'un dels fills del "Chapo" més buscats als Estats Units, Ovidio Guzmán. Les darreres informacions del govern mexicà afirmen que almenys 29 persones han mort en aquesta jornada de disturbis. En concret, una desena pertanyien a les Forces Armades mexicanes i 19 als grups criminals que van generar els disturbis violents, segons ha explicat el secretari de Defensa, Luis Cresencio Sandoval, que ha celebrat que cap civil innocent hagi perdut la vida. "Deu militars han mort en el compliment del seu deure per garantir la seguretat. L'Estat mexicà els donarà honors fúnebres", ha assegurat aquest divendres el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador.

A banda dels morts, els violents enfrontaments entre les forces federals i grups armats han deixat 35 militars lesionats per armes de foc, mentre que diversos vehicles terrestres i aeris de les Forces Armades han quedat destruïts. Davant dels fets, s'han detingut 21 membres del crim organitzat. 

En total, 3.586 efectius de les Forces Armades estan intentant frenar la violència desencadenada als carrers de ciutats com Culiacan, Los Mochis o Mazatlán. El president mexicà va assegurar que el govern va actuar de manera "responsable" per "cuidar la població civil, que no hi hagués víctimes innocents". A més a més, ha afirmat que el governador de Sinaloa, Rubén Rocha, li ha comunicat que la situació a la regió s'està normalitzant.

Ovidio Guzmán, buscat als Estats Units

Aquesta onada de protestes té lloc dies abans de la visita del president dels Estats Units, Joe Biden, amb motiu de la Cimera de Líders d'Amèrica del Nord. Precisament, Ovidio Guzmán López, conegut com "El Ratón", juntament amb el seu germà Joaquín Guzmán López, és buscat als EUA acusat d'associació delictiva relacionada amb drogues. Segons les autoritats nord-americanes, els germans van distribuir cocaïna, metamfetamines i marihuana des del 2008 fins al 2018. 

Malestar a Mèxic

La població de Mèxic està preocupada davant l'escalada de violència viscuda durant les últimes hores. Els fets produïts els porten a recordar el "culiacanazo", un operatiu en què les forces federals van arrestar Ovidio l'octubre del 2019, però el van haver d'alliberar hores després pels actes violents que es van generar al Càrtel de Sinaloa. L'arrest del fill del Chapo va provocar bloquejos en diferents vies de Culiacan i enfrontaments en diferents punts de la ciutat, una situació que s'està repetint. 

De fet, just després de la detenció aquest dijous d'Ovidio, el secretari de Seguretat Pública a Sinaloa, Cristóbal Castañeda Camarillo, va demanar als ciutadans que no sortissin de casa davant "els diferents bloquejos a la ciutat". Fins i tot, la Secretaria d'Educació Pública estatal ha suspès totes les activitats escolars.