Almenys 37 palestins entre ells un menor han mort i més de 1.700 han estat ferits per foc israelià en les protestes a la frontera de Gaza contra el trasllat de l'ambaixada dels EUA de Tel Aviv a Jerusalem i amb motiu de la Marxa de la Tornada, que reclama el dret dels refugiats a tornar a casa seva.

Segons va confirmar el portaveu del Ministeri de Salut palestí a Gaza, Ashraf al Qedra, el primer mort va ser Anas Qudieh, de 21 anys per impacte de bala a l'est de Khan Iunis, al sud de l'enclavament.

Poc després perdia la vida un altre jove, identificat com Musab Abu Leila, de 28 anys, en les manifestacions a l'est de Jabalia, al nord de la Franja, va confirmar el mateix portaveu. Més tard es va informar de la mort de cinc palestins, xifra que va seguir creixent segons passaven les hores. La majoria dels morts són a la trentena, tot i que també inclouen almenys un menor, de 14 anys. La majoria de ferits ho van ser per ferides de bala, altres 3 per bales recautxutades i 64 més de metralla, a més d'un centenar de contusions i cops, i tres centenars van ser atesos per asfíxia.

Testimonis a la zona van assenyalar que els manifestants van aconseguir trencar la tanca divisòria en un dels seus punts i que desenes o centenars d'ells estaven creuant a territori israelià.

L'Exèrcit va confirmar que no els consta "la infiltració"

Un portaveu de Hamas ha indicat en un comunicat que "els palestins no acceptaran viure sota el bloqueig que s'ha imposat a la Franja de Gaza i estan determinats a escriure el seu document d'autodeterminació". L'Exèrcit israelià va acusar els islamistes de "dirigir una operació terrorista sota coberta de masses de gent en deu localitats de Gaza.

"D'acord a les declaracions de Hamas i a la informació que posseïm, Hamas intenta realitzar una sèrie d'atacs terroristes, inclosa la infiltració massiva a Israel des de diversos punts que pretén fer mal als ciutadans d'Israel i les forces de seguretat", ha expressat.

Les operacions palestines per intentar atacs "han tingut lloc en les últimes setmanes i probablement escalaran avui", va afegir la nota castrense.

Aquest text va assegurar que en aquests moments hi ha "uns 35.000 manifestants violents en 12 localitats al llarg de la frontera" i milers més s'estan congregant en botigues situades a un mig quilòmetre de la tanca de seguretat.

Les forces israelianes, ha sostingut, estan responent amb mètodes de dispersió de masses i amb foc real i estan "operant d'acord amb els procediments d'actuació estàndard". L'Exèrcit israelià ha reforçat la seva presència a la zona amb diversos batallons i comandants militars estan en el terreny per conduir les operacions.

S'ha declarat la regió adjacent àrea militar tancada i també s'ha prohibit sobrevolar l'espai aeri de Gaza.