Una imatge del Guernica ensangonada, el mític quadre de Picasso, banderes vermelles i blanques, que són les que enarbora l’oposició de Bielorússia, o missatges com Stop Violència o Llibertat han estat alguns dels elements que han lluït aquesta tarda a la plaça de la Catedral de Barcelona. Allà, al voltant d’unes 150 persones, principalment bielorusses, s’han manifestat en suport dels detractors de l’actual president del país, Alexandr Lukaixenko, que porta 26 anys en el poder.

El passat 9 d’agost es van celebrar unes eleccions en les quals, suposadament, l'actual president va guanyar amb un suport del 80% dels vots. Ara bé, des d’aquell dia, els carrers de la capital, Minsk, i d’altres indrets del país s’han inundat de persones que demanen la seva dimissió i asseguren que van ser uns comicis fraudulents. Ara aquest clam ha arribat avui a Barcelona, on també s’han sentit cançons en bielorús o s'ha vist un cartell amb la lletra de l’Estaca de Lluís Llach, una peça que ha interpretat en reiterades ocasions l’oposició d’aquell país.

fc0acfa5c5a80df3c9da31b6a4822ff5be572a70

Manifestants de Bielorússia en la concentració davant de la catedral de Barcelona / EFE

Demanar suport moral

La portaveu de la diàspora bielorussa a Catalunya, Alena Turava, ha denunciat que el règim del seu país ha arrestat i torturat 7.000 manifestants. A més, es va anul·lar el servei d’Internet durant tres dies.

 “Hem sortit per demanar suport moral”, ha precisat Turava en unes declaracions a l’ACN. A més, ha indicat que un dels objectius de la diàspora és donar a conèixer el que està succeint aquests dies a Bielorússia.

 

A la manifestació també hi ha acudit l'Alicia, que ha assegurat que en el seu país tothom sap que les eleccions han estat un frau. “Tots el bielorussos lluitem per fer unes eleccions honestes, transparents i en contra que hi hagi presos polítics i violència al nostre país”, ha assenyalat.

Una de les ciutats més castigades per la violència policial, segons els manifestants, és Minsk, la capital. Precisament, d’aquesta ciutat és d’on prové la Svetlana, que s’ha volgut solidaritzar amb les persones que surten a diari a la capital “encara que plogui, que tinguin molta por i malgrat la pressió que reben”.

Segons la Svetlana, com que són a Barcelona i lluny del seu país, moltes persones poden interpretar que no els importa què passa a Bielorrússia, però no és així. “No ens és igual. Em dol en el cor i esperem que aviat tot acabi”, ha sentenciat.