El plàtan mascle (o plàtan verd) és un aliment molt versàtil i nutritiu cada cop més present als mercats, supermercats i colmados de Catalunya. A diferència del plàtan de Canàries, que sol emprar-se quasi sempre en receptes de postres, aquest es presta a tota mena de preparacions.  Si encara no l’has assaborit, prova de fregir-lo en oli bo i de condimentar-lo amb suc de llima, herbes i els ingredients que més t’agradin; ja veuràs que un cop entri a la teva cuina, ja no podràs desempallegar-te’n.

LA GOURMETERIA 4 15 F

 

Ingredients per a 4 persones

  • 3 plàtans mascles
  • 1 llima (o llimona verda)
  • Aromàtiques fresques (coriandre, alfàbrega, orenga...)
  • Bitxo fresc (opcional)
  • Sal fina

Recepta pas a pas

1. Peleu els plàtans mascles. La manera més fàcil de fer-ho és tallar els extrems superior i inferior de cada plàtan, i practicar tres o quatre talls superficials de dalt a baix. Després, cal clavar les ungles o la punta d’un ganivet entre els talls i aixecar-los un a un.

2. Talleu els plàtans en rodanxes circulars o, si teniu una mandolina, podeu optar per talls longitudinals (a la foto, hi ha una barreja dels dos)

3. En una paella, poseu oli bo (idealment d’oliva verge extra) i fregiu les rodanxes de plàtan fins que comencin a torrar-se lleugerament. Retireu-los amb una escumadora i reserveu-los sobre paper absorbent.

4. Un cop freds, se salen amb alegria, s’esprem el suc d’una llimona per sobre i es condimenten amb les herbes aromàtiques picades i, opcionalment, un toc de bitxo.

Gastronomia la Gourmeteria Platan Sergi Alcazar 11

Xips de plàtan mascle / Sergi Alcázar

Consell

Un cop decantat i filtrat amb una gasa, podeu reutilitzar l’oli de fregir plàtans per fregir patates o qualsevol altra verdura. El més important és tenir cura de no cremar-lo, i utilitzar oli de la millor qualitat possible. I, quan ja hagi complert la seva funció, tenir present que cal reciclar-lo als contenidors habilitats.