Hi ha vida més enllà dels bolets saltats amb ous o amb all i julivert. I, tractant-se d'allò que popularment anomenem rovellons, que són en realitat rovellons esclata-sangs (Lactarius sanguifluus), rovellons vinaders (Lactarius vinosus) i pinetells (Lactarius deliciosus), res millor que el xai per combinar amb el seu perfum tan característic. A més, la carn de xai és extremadament nutritiva i saludable, especialment aquella de pastura salvatge i ecològica. I si t'embafa més del compte, aposta per un xai lletó o un xai recental, d'aroma i gust més suau i delicat.

LA GOURMETERIA 4 5 F

Ingredients per a 4 persones

 • 125 g de rovellons
 • 125 g de pinetells
 • 125 g de carn xai (idealment cuixa)
 • 25 ml d'oli d'oliva verge extra
 • 1 dent d'all
 • Anet fresc o deshidratat
 • Sal

Recepta 

 1. Poliu la carn de xai de manera que no quedi greix ni rastres de pell adherida (això també podeu demanar-ho a la carnisseria). Després, talleu-la a daus petits de la mida d'una avellana.
 2. Netegeu els bolets. Recordeu que el millor moment per fer-ho és just en collir-los, raspallant-los amb un pinzell. Si, per altra banda, els heu comprat, netegeu-los amb els dits sota un rajolí molt prim d'aigua freda.
 3. Aboqueu l'oli, els bolets i un pessic generós de sal en una olla o paella amb tapa, i escalfeu-la a foc moderat. Al cap de 2 o 3 minuts veureu que els bolets hauran deixat anar la seva aigua i, seguidament, la tornaran a absorbir (és important que no obriu la tapa). En aquest moment tireu el gra d'all ben picat i els bocins de xai salpebrats.
 4. Deixeu-ho coure entre 1 i 2 minuts fins que els bocins de xai hagin agafat color, però segueixin tendres a l'interior. Si us passeu de cocció, la carn quedarà dura.
 5. Serviu immediatament i perfumeu amb un pessic d'anet fresc o bé en pols.

interior

Rovellons de tota mena amb bocinets de xai

Consell

Quan aneu a comprar rovellons, no us fieu del seu color. De fet, com més taronges més suaus (els pinetells), i com més vermells i oxidats més saborosos (els esclata-sangs i rovellons vinaders).