Uns menuts gegants. Que la tòfona funciona amb el fetge, especialment amb el foie gras, és un secret de domini públic. Però, i amb els ronyons? Si t’agraden els menuts no deixis de preparar aquesta meravellosa recepta. Tan fàcil de cuinar-la com de compartir-la amb qui més t’estimis. I, per descomptat, amb un glop de vi negre, vi blanc o vi ranci, la vida és un lloc millor.
Ingredients
- 500 g de ronyons (de vaca o de be)
- 250 g de ceba blanca o de Figueres
- 4 dents d’all
- 150 ml de vi ranci sec
- 150 ml d’aigua
- 10-15 g de tòfona d’estiu (1 tòfona)
- Oli d’oliva verge extra
- 2 fulles de llorer
- Sal
Recepta
-
Netegeu els ronyons: retireu-ne el greix i les venes (aquest pas podeu demanar-li al carnisser/a), i submergiu-los en un litre aigua freda amb 2 cl de vinagre i un pessic generós de sal durant 15 minuts. Remeneu enèrgicament, coleu-los i reserveu.
-
Peleu i piqueu els alls i la ceba.
-
Escalfeu una paella amb un raig generós d’oli d’oliva. Quan estigui roent, tireu els alls i la ceba, i sofregiu-los 15 minuts a foc mitjà.
-
Afegiu els ronyons al sofregit, salpebreu i ofegueu-los 3 minuts a foc viu. Afegiu el vi ranci, l’aigua i les fulles de llorer, i deixeu-ho reduir 20 minuts (o fins que els ronyons estiguin tendres). Si cal, afegiu una mica més d’aigua. Ha de quedar cremós, ni sec ni aigualit.
-
Just al moment de servir-los, davant del teu comensal, ratlla la tòfona per sobre.
Ronyons amb tòfona d'estiu / Foto: Sergi Alcàzar
Consell
Per gaudir intensament dels menuts, compra’ls a una parada de confiança i neteja’ls amb energia. A més de bons, els ronyons són molt saludables.