Uns menuts gegants. Que la tòfona funciona amb el fetge, especialment amb el foie gras, és un secret de domini públic. Però, i amb els ronyons? Si t’agraden els menuts no deixis de preparar aquesta meravellosa recepta. Tan fàcil de cuinar-la com de compartir-la amb qui més t’estimis. I, per descomptat, amb un glop de vi negre, vi blanc o vi ranci, la vida és un lloc millor.

LA GOURMETERIA 4 60 F

Ingredients

  • 500 g de ronyons (de vaca o de be)
  • 250 g de ceba blanca o de Figueres
  • 4 dents d’all
  • 150 ml de vi ranci sec
  • 150 ml d’aigua
  • 10-15 g de tòfona d’estiu (1 tòfona)
  • Oli d’oliva verge extra
  • 2 fulles de llorer
  • Sal

Recepta 

  1. Netegeu els ronyons: retireu-ne el greix i les venes (aquest pas podeu demanar-li al carnisser/a), i submergiu-los en un litre aigua freda amb 2 cl de vinagre i un pessic generós de sal durant 15 minuts. Remeneu enèrgicament, coleu-los i reserveu.

  2. Peleu i piqueu els alls i la ceba.

  3. Escalfeu una paella amb un raig generós d’oli d’oliva. Quan estigui roent, tireu els alls i la ceba, i sofregiu-los 15 minuts a foc mitjà.

  4. Afegiu els ronyons al sofregit, salpebreu i ofegueu-los 3 minuts a foc viu. Afegiu el vi ranci, l’aigua i les fulles de llorer, i deixeu-ho reduir 20 minuts (o fins que els ronyons estiguin tendres). Si cal, afegiu una mica més d’aigua. Ha de quedar cremós, ni sec ni aigualit. 

  5. Just al moment de servir-los, davant del teu comensal, ratlla la tòfona per sobre.

Ronyons amb tòfona d'estiu Sergi Alcazar 02

Ronyons amb tòfona d'estiu / Foto: Sergi Alcàzar

Consell

Per gaudir intensament dels menuts, compra’ls a una parada de confiança i neteja’ls amb energia. A més de bons, els ronyons són molt saludables.