Als supermercats, mercats i botigues de queviures de Catalunya trobareu el plàtan mascle en totes les seves etapes de maduració. Al començament és verd i dur com una pedra, ideal per fregir. I, a mesura que madura, aquest va engroguint-se fins a adoptar l’aspecte d’un tronc carbonitzat. Fins i tot a les seves acaballes, on el plàtan de Canàries ja no ofereix cap possibilitat més enllà del vinagre, el plàtan mascle segueixi oferint opcions com aquesta.
Ingredients per a 4 persones
- 2 plàtans mascles ben madurs (de color groc ennegrit)
- 100 g de mantega
- 400 g de nata líquida per muntar
- 50 g de sucre
- Suc d’una llimona
- Pell d’una taronja
Recepta pas a pas
1. Talleu els extrems superior i inferior de cada plàtan, i talleu-los a terços sense retirar la pell.
2. Poseu aigua abundant en una olla. Quan arrengui el bull, poseu els trossos de plàtan i bulliu-los durant 10 o 12 minuts fins que s’hagin inflat i la pell s’hagi esberlat.
3. Retireu els plàtans amb una escumadora, escorreu-los i deixeu-los refredar. Quan estiguin ben freds, peleu-los per complet.
4. Poseu la mantega en una olla o cassola petita i foneu-la a foc suau. Quan aquesta comenci a bullir, afegiu el suc de llima, els trossos de plàtan i, amb una cullera, aneu-los xopant durant 2 o 3 minuts. Reserveu i talleu-los a rodanxes quan estiguin freds.
5. Munteu la nata amb una batedora elèctrica o de mà. Als que us agradi ben dolça, podeu afegir fins a 150 g de sucre als 500 ml de nata líquida per muntar (mínim 35% de matèria greixosa), encara que 75 g és una quantitat prou raonable.
6. Emplateu amb la nata a la base, les rodanxes de plàtan a sobre i coroneu amb la ratlladura de taronja.
Consell
Per tal que els trossos de plàtans quedin ben banyats amb mantega, prova de mullar-los de dos en dos. Per altra banda, val a dir que la mantega comercial del mercat espanyol és força insípida. En aquest aspecte, si et decantes per les mantegues ecològiques no te’n penediràs.