Als pobles de les Terres de l’Ebre hi ha una tradició que resta inalterable des de temps immemorials: la sobretaula de pastissets, fruits secs i mistela. Els pastissets, anomenats també casquets o panadons, són una pasta farcida elaborada principalment amb farina i oli que es perfuma amb moscatell i s’enfarina de sucre. N’hi ha de cabell d’àngel, de taronja, de xocolata, de brossat (un tipus de mató), de codony… i tots ells constitueixen una autèntica ruta gastronòmica pel sud de Catalunya.

Una proposta del restaurant Xerta, el temple de la cuina de les Terres de l’Ebre al cor de Barcelona (https://www.xertarestaurant.com/ca/).

Pastissets con frutos secos y mistela la Gourmeteria Xerta  - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar


LA GOURMETERIA 4 5 F

INGREDIENTS

  • Una caixa de pastissets
  • 100 g d’avellanes torrades
  • 100 g d’ametlles torrades
  • 50 g de panses
  • 0,5 litres de mistela blanca o negra

Pastissets con frutos secos y mistela la Gourmeteria Xerta  - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

CONSELL

Elaborar pastissets a casa no és difícil. Però tractant-se d’un repertori tan generós i divertit de sabors, val la pena aprofitar el viatge d’algun amic o parent a les Terres de l’Ebre -si no el teu- per encarregar-li una caixa de cadascun. I amb la Mistela exactament igual. Quan passin pel Celler Modernista de Pinell de Brai, visita quasi obligatòria a les Terres de l’Ebre, demana que et portin una ampolla de mistela blanca o negra. Les dues són excel·lents.