Hi ha plats excepcionals que són més ràpids de fer que de menjar. I les gambes a l'allet, un plat típic dels bars del centre i sud d'Espanya, és sens dubte un d'aquests plats. Per norma general, com menys ingredients porta una recepta, més bons han de ser. En aquest cas, el secret està en les gambes, que més que vermelles —de fet, quasi millor que siguin blanques o panxudes—, han de ser extremadament fresques. 


LA GOURMETERIA 4 10 F

INGREDIENTS

  • 1 kg de gambes blanques 
  • 8 grans d'all
  • 8 bitxos picants (allargats o rodons)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Pebre vermell de La Vera (picant)
  • Julivert fresc

Gambas picantes al ajillo Gastronomia la Gourmeteria - Sergi Alcàzar

RECEPTA:

  1. Peleu les gambes (aprofiteu els caps i les closques per fer un fumet) i salpebreu-les lleugerament. Reserveu.
  2. Peleu i lamineu els alls. 
  3. Renteu i piqueu el julivert. 
  4. En una cassola, afegiu un dit generós d'oli d'oliva verge extra. Quan estigui roent, afegiu els bitxos i els alls, i fregiu-los 20 segons. Seguidament, afegiu-hi el julivert, espereu 10 segons més i finalment afegiu-hi les gambes.
  5. Cuineu les gambes durant 1 o 2 minuts segons el seu calibre.
  6. Serviu-les amb un polsim de pebre vermell per sobre, entollades d’oli.

CONSELL

La manera tradicional de cuinar-les és en una cassola de fang. Tanmateix, si un cop cuites les canvieu de recipient, això ajudarà a tallar la cocció i evitareu que les gambes es ressequin. Per altra banda, quan peleu les gambes podeu deixar la cua sencera per tal d'agafar-les amb els dits.