Una recepta d’aquí i d’allà. De receptes de ratafia n’hi ha tantes com pobles i masies; però, per regla general, el licor més emblemàtic de Catalunya s’elabora, a part d’amb nous verdes, amb un popurri d’espècies —una mena de curri— i un popurri d’herbes aromàtiques —una mena d’amanida—. Per tant, que uns i altres ingredients recombinin les seves aromes entorn d’una albergínia no resulta tan escabellat, al cap i a la fi.
Ingredients per a 4 persones
- 2 albergínies grans
- 150 g de ceba
- 2 grans d’all
- 150 ml de llet de coco per cuinar
- Suc de mitja llima o llimona verda
- 3 cullerades soperes de curri en pols
- 1 cullerada sopera de comí
- Herbes fresques i tendres: marialluïsa, farigola, menta, herba bona, tarongina, sàlvia, marduix, sajolida....
- 150 g d’arròs basmati
- Oli d’oliva verge extra
- Pebre vermell dolç
- Sal
Recepta pas a pas
- Escaliveu les albergines: poseu-les senceres en una safata de forn i cuineu-les a 200℃ mitja hora per cada banda, amb calor a dalt i a baix. També podeu gratinar-les durant mitja hora, tombant-les cada 7-8 minuts. Un cop cuites, deixeu-les refredar a temperatura ambient.
- En una olla petita, poseu mig litre d’aigua i escalfeu. Quan arrenqui el bull, afegiu un polsim de sal, l’arròs basmati i cuineu-lo durant 10 minuts. Un cop cuit, esbandiu-lo amb aigua freda, coleu-lo i amaniu-lo amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra. Reserveu.
- Seleccioneu les parts més tendres de les herbes aromàtiques. Renteu-les, assequeu-les sobre un paper de cuina i piqueu-les molt fines amb el ganivet. Barregeu la picada amb l’arròs basmati. Reserveu.
- Escalfeu una paella amb un raig generós d’oli d’oliva. Quan estigui roent, aboqueu la ceba picada, els alls laminats i sofregiu-ho a foc mitjà uns 20 minuts fins a enrossir-ho. Seguidament, aboqueu la llet de coco, el suc de la llima i les espècies, i cuineu-ho dos minuts més. Apagueu el foc, salpebreu i deixeu-ho reposar uns minuts.
- Tritureu la barreja per obtenir el curri. El més còmode és fer-ho amb el minipimer, però podeu utilitzar qualsevol trituradora que tingueu a l’abast. El resultat ha de quedar tan fi com sigui possible.
- Talleu les albergínies a meitats, salseu-les amb una cullerada de curri i decoreu-les amb un polsim de pebre vermell dolç. A l’hora de servir-les, acompanyeu-les amb l’arròs amanit i, a la manera d’una corona, envolteu el plat de brots tendres decoratius.
Curri d'albergínies amb herbes de la ratafia / Foto: Sergi Alcàzar
Consell
Si no teniu ni temps ni coneixements per reconèixer i trobar les herbes de la ratafia, teniu a la vostra disposició un repertori molt ampli d’herbes aromàtiques en mercats, supermercats i botigues de barri.