De viatge a Itàlia sense moure’t de casa. Pel poc temps de preparació que requereix aquesta salsa, diuen que era la predilecta entre les prostitutes -les puttanas en italià-, que la preparaven ràpidament entre client i client. En qualsevol cas, aquesta és només una teoria entre moltes; entre tantes com receptes existeixen amb aquesta salsa que, com el romesco, pot ser salsa amb acompanyament i no a l’inrevés.
Ingredients
- 400 g d’espelta petita en gra
- 500 g de tomàquet natural ratllat o en conserva
- 80 g de tàperes en vinagre
- 120 g d’olives negres
- 4 dents d’all
- 8 filets d’anxova en oli
- 1 manat d’alfàbrega
- Oli d’oliva verge extra
- Polsim d’orenga seca
- 1 bitxo (opcional)
- Sal
- En una olla amb aigua abundant, feu bullir l’espelta prèviament hidratada amb aigua (de 12 a 24 hores a la nevera) durant 20 minuts amb un pessic de sal. Coleu i reserveu.
- Escalfeu una paella mitjana amb un raig molt generós d’oli d’oliva. Quan estigui roent, tireu els alls laminats, les anxoves picades i sofregiu-ho a foc mitjà 2 o 3 minuts fins que els alls agafin color.
- A continuació, tireu les tàperes ben escorregudes, les olives senceres (sense pinyol) o partides a meitats i el bitxo. Sofregiu-ho 2 minuts més.
- Afegiu el tomàquet a la paella i cuineu el conjunt 20 minuts a foc suau fins que la salsa agafi textura. Corregiu de sal i de sucre (si el tomàquet en conserva fos molt àcid).
- En un plat fondo, serviu un grapat d’espelta, un bon cullerot de salsa i decoreu amb unes fulles d’alfàbrega picades. Amaniu amb un bon oli d’oliva verge extra.
Consell
Com que les olives i les anxoves són salades, corregiu de sal només al final. I si utilitzeu tomàquet en conserva, procureu que sigui italià. El plat es presta a menjar-lo a temperatura ambient.