Als llibres d'enologia, fa anys, s'estudiava que la vinya creix en les latituds 50-30 de l'hemisferi nord i 30-40 del sud. Però el panorama internacional ha canviant. És veritat que el canvi climàtic pot variar la localització de les nostres vinyes? O només es tracta d'opinions alarmistes? Una de les respostes la dona l'elaboració d'escumosos de qualitat al sud d'Anglaterra, una cosa impensable fa trenta anys. Que Anglaterra i Gal·les fan vins? Doncs sí, sobre tot sparkling wines! És una de les zones vinícoles més beneficiades del canvi climàtic. Està en la latitud 51, més enllà dels límits on el cep pot complir el seu cicle vegetatiu. Però ara, gràcies al corrent del Golf i a què els hiverns ja no fereixen a les vinyes, poden créixer varietals aromàtiques i amb acidesa.

 

 

La sequera també afecta les vinyes i l'elaboració del vi. En teoria, la sequera es pot definir com una situació temporal quan no existeixen prou precipitacions. Hi ha varietats més resistents a la sequera, però a grosso modo donen vins de més contingut alcohòlic, i d'una qualitat que podria quedar desequilibrada. Per això és tan, tan important la verema nocturna. Entre gener i octubre del 2022 vam tenir l'etapa més càlida de l'any, i el quart més sec de la història. Encara ens falten, a més, aquestes nombroses onades de calor estivals, que fan que la producció minvi, perquè la mateixa planta es protegeix.

Les veremes s'han avançat fins a dues setmanes en algunes zones i el raïm té cada vegada menor acidesa. Normalment, es marca la data de la verema pel nivell de sucre. Com que la maduresa és precoç, es recullen el raïm amb les llavors verdes i el PH elevat.

En general, a totes les zones productores de vi de qualitat es pateix per un futur incert

A les regions més càlides trobem raïm amb condicions de maduració excessives però amb falta de complexitat aromàtica. Anys on la maduresa de les pells eren tan intensa per la insolació que els vins s'igualen en notes aromàtiques. Però no tot són males notícies: Alemanya és una altra de les regions vinícoles on el canvi climàtic no només no ha perjudicat la seva producció, sinó que li ha permès elaborar més blancs secs (Kabinett) que els dolços pels quals era coneguda; allà no temen que el raïm no arribi a la seva maduresa fisiològica com fa trenta anys. Encara que, en general, a totes les zones productores de vi de qualitat es pateix per un futur incert. Les grans companyies vinícoles internacionals han comprat terres a les muntanyes de Xile, l'Argentina, Austràlia i Nova Zelanda perquè es creu que en l'hemisferi sud l'impacte serà menor. També es fan vins a Finlàndia, Xina, Tasmània o Canadà.