Obrim el meló dels francesos i el seu passat religiós? Potser el vi més conegut del Sud de la Vall del Roine sigui el Châteauneuf-du-Pape AC, que significa literalment "Castell nou del Papa", ja que en 1308 el Papa Climent V va traslladar la seu del papat a Avinyó. Aquest vi de culte és de gran importància en la història de França, perquè va ser aquí on es va originar el concepte d'Appellation Contrôlée. Moltes vinyes, especialment en parts de Châteauneuf-du-Pape, estan cobertes amb còdols que retenen la calor i mantenen les vinyes calentes durant la nit. Això ajuda a que el raïm guanyi més maduresa.

I per acabar, és veritat que un francès mai no et dirà que no, si li ofereixes un aperitiu. Per això, els vins sempre estan pensats per anar de la mà del menjar, i si és amb formatge, encara millor (com també els italians en particular, i en general tots els vins de món). Per això, una cosa que tenen en comú tots els vins francesos és que sempre queden millor si van acompanyats d'un bon menú.

Els vins del Roine es venen en primeur com els vins top de Bordeus, i els bons chateauneuf-du-pape valen money i estan molt de moda. Si veus aquestes apel·lacions: Cornas, Rasteau són de vins negres; Condrieu, Chateaux Grillet són blancs. Hi ha un escumós deliciós anomenat Crémant de Die i no us podeu perdre els vins dolços de muscat Beaunes de Venise.

Igual que al nord veurem molta syrah, al sud del Roine, amb Avignon com centre, no podem oblidar les garnatxes que creixen al terra que cridem còdols. I si voleu provar un dels rosés més potents demanar-vos un AOC Tavel, que són d'un color molt diferent del pell de ceba de Provença que tothom vol copiar.

🍷 Els vins francesos que has de servir per deixar bocabadats els teus comensals

El Loira és la regió de França amb més quantitat d'estils i diversitats de vins al voltant del riu que porta el seu nom. Riu amunt són les vinyes centrals de Sancerre i Pouilly Fumé, on no pots deixar de provar els seus sauvignon blanc. Al voltant de la ciutat de Tours hi ha la zona de Touraine, on hi ha una gran varietat de blancs, secs i alguns dels millors dolços del món a partir del raïm Chenin Blanc. Vouvray i Montlouis, que són mega exquisits. A Chinon i Bourgeuil, dona't el gust de trobar alguns dels millors cabernet franc del món. Al voltant de les ciutats de Saumur i Angers trobem tant negres com blancs deliciosos. I els elaborats a partir de la varietat Muscadet (Melon de Bourgogne), al voltant de Nantes, que tenen una salinitat única.

Alsàcia, encara que és francesa, té encara molt de l'Alemanya, a la qual va pertànyer en un passat. Pel protagonisme dels seus quatre grans de raïm principals: Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris i Masqat amb el nom de la vinya i la seva cinquantena de Grand Crus.

Els vins sempre estan pensats per anar de la mà del menjar, i si és amb formatge, encara millor

Abans eren vins barats, però ara ho són vins d'una imbatible qualitat-preu-plaer i una de les zones franceses que s'ha superat amb vins monovarietals fàcils d'entendre que es comercialitzen sota la IGt Pays d'Oc.

La zona de Llenguadoc-Rousillon, primer destinada a vins a granel, ara està vivint el seu renaixement. Les denominacions principals d'oest a est són: Fitou, Corbières, Minervois, Faugères i Saint-Chinian. En el Roussillon, Banyuls i Collire s'emporten la palma dels vins dolços i Limoux dels escumosos. Encara que per als winelovers més frikies el que està més de moda són els vins del Jura (entre la Borgonya i Suïssa). Demana't un vin jaune de sauvagnin que és la versió francesa del nostre Jerez.