Els prejudicis ens serveixen, únicament, per jutjar alguna cosa de forma superficial. És per això que m'atreveixo a parlar en general dels vins francesos a través dels estereotips de la seva gent. Perquè el vi està fet per l'home, i tots som fills de la nostra mare. I així, per poder entendre d'un bon xarrup la personalitat d'ambdós, amb les seves delicioses excepcions, cal tenir en compte algunes consideracions gustatives. Comencem amb el nas gran de Cyrano de Bergerac, nàpia que ens demostra com d'important és l'aroma del vi en general, ja que és la seva ànima, i del vi gal en particular; posa'l en pràctica movent la copa d'un Côte du Rhone, un vi intens, tànnic i amb un bon potencial d'envelliment.

Diuen les males llengües que els francesos són xovinistes. I és que l'orgull de ser francès està en el mateix terroir. Així que, en segon lloc, recomanem en majúscules tastar un Chablis Premier Cru. El seu clima fresc dona vins de cos lleuger o mitjà, d'acidesa alta i notes de poma o pruna verda. Bons amants, romàntics, sexis, presumits, que els encanta seduir amb petons, tres millor que dos. D'allà la fama de França com la pàtria del glamur, del xampany.

El nas de Cyrano de Bergerac ens demostra com d'important és l'aroma del vi en general, ja que és la seva ànima, i del vi gal en particular

Coneixeu la diferència fonamental entre la Borgonya i Bordeus? A Bordeus, el nom del Chateaux és el de la marca, i a la Borgonya, és una part específica de la terra. A Chablis pots trobar alguns dels chardonnays més fins del món, i més si són de Primeur Cru. La Côte d'Or es divideix en Côte de Nuits (negres) i Côte de Beaune (blancs), amb alguns dels Pinot Noirs més elegants del món. Prova els de Fixin, Gevery Chambertin o Nuits-San-Georges, perquè els de la Romanée Conti et sortiran molt cars. Côte de Chalonnaise mola, perquè podeu trobar bons exemplars de bona qualitat-preu, i el Màconnais és una bona manera de deixar el pur Chardonnay de corgoña per provar-ho en asemblaje amb l'aligoté. Però abans has de provar el Chardonnay amb cos del Poully-Fuissé que creix en un amfiteatre natural.

 

Per al Beaujolais sempre hi ha l'eterna pregunta de si pertany a la Borgonya, perquè a part que geogràficament està al departament del Roine, és que no té res a veure amb els Pinot Noirs i Chardonnays als quals ens té acostumats la Côte d'Or. Recordatori: el Noveau surt el tercer dijous del mes de novembre, i té una maceració carbònica que dona aquests aromes a maduixa. Precisament, com per fermentar-lo així es necessiten els carrassos sencers, s'aconsegueix amb verema manual. No el confonguis amb Beaujolais Primeur que és el que surt abans del 31 de gener. Tenim també els Crus de Beujolais, que són molt trendy al Japó: us deixo aquí el nom d'un que t'encantarà: Saint Amour.

Coneixeu la diferència fonamental entre Borgonya i Bordeus? A Bordeus, el nom del Chateaux és el de la marca, i a la Borgonya, és una part específica de la terra

Bordeus és el contrapunt de la Borgonya. Si aquest últim són parcel·les petites, aquí tenim els grans i mítics chateaux on el Merlot i el Cabernet Sauvignon en són protagonistes. El primer, més en la banda dreta de Saint-Emilion, Paullac, Pomerol; i el segon, mai com a monovarietal, sempre com barreja junt el Cabernet Sauvignon o el Petit Verdot. És un exemple mundial de vinificació, amb la seva important universitat i ciutat del vi. Té els vins de Sauternes, que són juntament amb l'A.O.C. Barsac, els reis dels vins ben afectats per la podridura noble.