Andorra és coneguda principalment pel seu espectacular paisatge muntanyós i el seu atractiu turístic. Ara bé, no només ofereix un escenari idíl·lic per als amants dels esports d'hivern, sinó que també ha consolidat la seva reputació com a destinació cuinòfila i una joia vitivinícola en els darrers anys. Aquesta setmana, la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, la Carla Viladric, aprofundeix en la creixent prominència dels vins d'Andorra, els anomenats vins d'altura o de muntanya.


Els millors vins d'Andorra, els vins d'altura

A més de la seva oferta luxosa i agradable de benestar, balnearis i tranquil·litat, Andorra ha emergit com un indret enogastronòmic de primer nivell. Si bé la seva producció vinícola pot no ser tan extensa com la dels cellers catalans més grans, el Principat ha cridat l'atenció amb els seus vins d'alçada, d'altura o de muntanya. Situades a les terrasses escalonades de les muntanyes pirinenques, les vinyes d'Andorra desafien les convencions tradicionals en cultivar raïms en altituds que superen els 1.000 metres sobre el nivell del mar.

Aquest entorn únic, combinat amb tècniques de cultiu innovadores derivades d'unes condicions climàtiques molt dures, ha donat lloc a vins distintius que capturen l'essència de la terra andorrana a cada glop. Des de blancs frescos i afruitats fins a negres robustos i complexos, la diversitat dels vins d'alçada d'Andorra mereix ser descoberta i apreciada pels coneixedors del vi de tot el món.

Les vinyes andorranes desafien les convencions tradicionals en cultivar raïms en altituds que superen els 1.000 metres d'altitud. Són els vins d'altura o de muntanya

"A major altitud, perdem temperatura. D'aquesta manera, aconseguim una maduració més lenta del raïm i, a més a més, obtenim un bon equilibri entre el sucre i l'acidesa. Cal tenir en compte que també a major altitud, hi ha més efecte del sol, és a dir, un contacte més proper. Això fa que acariciï els gotims dels vins i puguem disposar d'uns vins molt més expressius", comenta la sommelier.

Els noms d'algunes varietats de vins que hem de tenir en compte i que suporten amb èxit les condicions climàtiques adverses són la blanca Riesling o la blanca Viognier. Pel que fa a l'altre costat, destaquen la negra Cornalin, la negra Syrah i la negra Pinot Noir. El resultat? Vins que ressalten per les seves qualitats de frescos, llargs, expressius, aromàtics, amb una acidesa alta, però molt ben integrada i un potencial d'envelliment molt llarg i prescriptors de territori. La Viladric ens recomana la visita de cinc cellers per si anem de visita al país andorrà: Borda Sabaté 1944, Celler Casa Auvinyà, Casa Beal, Celler Mas Berenguer i Casus Belli

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!