La tradició de beure durant el Nadal té profundes arrels culturals i socials a moltes societats arreu del món. Són diverses les raons per les quals tots i totes tendim a beure durant la temporada nadalenca i, especialment, durant els grans dinars i sopars dels dies festius de Nadal. El Nadal és una època de celebració i alegria, i el consum de begudes alcohòliques sovint s'associa amb celebracions festives. En els pròxims dies, totes les llars de Catalunya s'ompliran d'amics i familiars per compartir moments feliços, i les begudes poden ser una part integral d'aquestes celebracions. Concretament, les ampolles de vi. Per a aquests primers àpats assenyalats de Nadal, com poden ser el sopar del dia 24 o els dinars dels dies 25 i 26 de desembre, els vins blancs i negres acompanyaran les taules nadalenques.

Fes play al vídeo per descobrir dues recomanacions de vins, una de blanc i una de negre, per maridar els plats més característics com els canelons de Nadal o l'escudella i carn d'olla.

 

 

Versatilitat: les 2 recomanacions gourmeters

Després de posar en pràctica la setmana anterior com obrir correctament una ampolla de vi, en aquesta ocasió ho posarem en pràctica amb una ampolla de vi blanc i una de vi negre que la Carla Viladric recomana per maridar amb els plats de Nadal. Comencem amb el vi Edetària Selecció Blanca 2020, un blanc elaborat amb raïms de Garnatxa blanca de vinyes velles a terra de 'panal' (duna fòssil) i de baix rendiment. Fermentació i posterior criança de vuit mesos en botes noves de 500 litres de roure francès. 75 cl per ampolla i una gradació alcohòlica de 14°. Al nas és complex i molt mineral (notes d'hidrocarburs). A la boca és potent, compensat amb una bona acidesa molt integrada, que li conferirà una vida llarga, estructurat, sedós, llarg, persistent i elegant. 24,50 € és el seu preu.

Ens traslladem al Priorat per conèixer el Clos Pachem Carinyena anyada 2021. Aquest vi negre situat al centre de Gratallops, al cor de la DOQ Priorat, està fet amb una fermentació en acer inoxidable i una criança d'onze mesos en ous de formigó. Aquesta característica porosa del formigó permet que la carinyena s'expressi en la seva màxima esplendor, però no li aporta cap mena de sabor. El seu preu són 18 euros.

Si tens una varietat de plats a taula, pots optar per oferir les dues opcions (negre i blanc) per satisfer els gustos dels teus convidats. En última instància, l'elecció entre el vi negre i el blanc depèn de les teves preferències personals i del menú específic que tinguis planejat per a la celebració. El més important és gaudir de la companyia i el menjar durant aquestes festivitats!

Plats per al vi negre i per al vi blanc

Aquí hi ha algunes pautes generals que et podrien ajudar a decidir entre el vi blanc o el vi negre si no ho acabes de tenir clar. El vi negre tendeix a maridar bé amb carns vermelles: xai i porc. Si el teu menjar nadalenc inclou un rostit, estofat o plat similar, el vi negre pot ser una bona elecció. Si celebres el Nadal en un lloc on fa fred durant aquesta època de l'any, un vi negre pot ser reconfortant i més adequat per al clima hivernal. A més, algunes persones simplement prefereixen el sabor més robust i complex d'un bon vi negre. Si planeges servir formatges forts o aperitius més substanciosos, com embotits, el vi negre pot complementar aquests sabors de manera excel·lent.

Si el menú nadalenc se centra en peixos, aus o plats més lleugers, el vi blanc pot ser l'elecció adequada. El vi blanc tendeix a combinar bé amb peix i marisc, així com aviram. Si els aperitius i entrades són més lleugers, com amanides, mariscs o plats vegetarians, un vi blanc pot ressaltar els sabors de manera més adequada. Si celebres el Nadal en un lloc amb clima més càlid, un vi blanc servit fred pot ser refrescant i agradable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!