Kosher procedeix de l'hebreu i significa apte. És aquell vi elaborat sota les normes jueves i la supervisió d'una autoritat religiosa. No t'enganyaré, en un tast a cegues no hi ha cap nota organolèptica que fa que es diferenciï dels altres. A part, es pot fer en diferents llocs del món i en diferents tipologies. És a dir, en un tast a cegues no és possible diferenciar-los i la seva qualitat continua depenent de la vinya i de la seva elaboració, com la resta dels vins. No tots els vins que es produeixen a Israel són kosher. (Per cert, he estat al juny visitant cellers a prop de Tel-Aviv i fan vins molt interessants, encara que produccions petites difícils de trobar aquí). Quan es comercialitza un vi com a kosher vol dir que té el segell hechster, és a dir, l'aprovació d'un organisme supervisor, com per exemple de la Unió Ortodoxa amb un decisor de la llei jueva i l'1% de la comercialització dels esmentats vins es dedica a causes benèfiques.

 

No t'explicaré totes les normes, però sí algunes: tota la maquinària utilitzada ha de ser d'ús exclusiu per als vins kosher. A la vinya no es permet l'ús de fertilitzants orgànics i les vinyes han de tenir un mínim de 4 anys, i si són a l'Israel fins a 7. Es recomana l'ús de varietats autòctones i se segueix el que dicta La Torah i les lleis del Kashrut. També que no s'usin certs tipus de llevats ni productes d'origen animal. Així que aquests vins són ideals per als vegans. El vi que et proposo aquesta setmana és kosher, of course, i està fet a la DO Montsant i és segurament el vi kosher més conegut i reconegut a les nostres terres. Es diu Peraj Ha'Abib Flor de Primavera i és un equilibrat vi negre elaborat de carinyena, cabernet sauvignon i garnatxa tinta amb 12 mesos d'envelliment. Perquè encara que es veu diferent segons la religió que es promulga, el bo del vi és que parla sempre el llenguatge del bon gust!