Dins aquesta secció de La Gourmeteria, intentem tractar tants temes com ens sigui possible. De la mateixa manera que, fa unes setmanes, us vam parlar de quins eren els vins més cars de Catalunya, avui recuperem una secció que va tenir molt d’èxit: la de recomanar-vos vins per menys de 10 euros. No és un repte fàcil, encara menys amb vins negres que és el que us proposem avui, tenint en compte la pujada dels preus dels vins i també que, en general, els vins negres són més cars que els blancs, perquè la seva elaboració sol ser més complexa i necessiten més temps per sortir al mercat, factors que intervenen de manera directa incrementant el seu preu. Tot i això, com que una de les nostres missions és fer arribar aquest apassionant món a tothom i eliminar barreres i mites, aquí teniu els nostres suggeriments d’avui, on us presentem vins frescos, amb caràcter i, el més important, que reflecteixen una altra realitat del vi català: les varietats foranes que es treballen i que estan arrelades al territori.

És cert que, en aquests moments, totes les zones vinícoles catalanes estan treballant per recuperar les varietats que històricament havien tingut presència majoritària, tendència que nosaltres aplaudim. A la vegada, però, aquestes varietats autòctones han de conviure amb les que es van portar de França fa dècades, sobretot, la cabernet sauvignon i la merlot. Molts cellers coincideixen en el fet que, aquestes varietats foranes, estan ben adaptades al territori i que les volen seguir treballant, en comptes d’arrencar-les i plantar-ne d’autòctones. Així que, tenint en compte aquest panorama de la realitat actual del nostre país, aquí teniu les tres recomanacions d’avui, totes elles per sota dels 10  euros.

Laura Serrano, vins 3 vins negres per menys de 10 € / Foto: Carlos Baglietto
Tres vins negres per menys de 10 euros. / Foto: Carlos Baglietto

Comencem amb Vol d’Ànima de Raimat, a la DO Costers del Segre. Aquest celler es va fundar fa més d’un segle i, a part de ser pioner en viticultura sostenible, és una de les finques de vinya contínua més grans d’Europa. Vol d’Ànima està elaborat amb syrah, cabernet sauvignon i ull de llebre. La syrah és una varietat molt seductora, plena de fuita negra i vermella, tocs florals i especiats, característiques que tenen molta presència en aquest vi equilibrat i molt amable en boca.

El segon és el Freyé negre, del celler Vallformosa, al Penedès. Amb més de 150 anys d’història, Vallformosa és un dels grans referents en escumosos i, a la vegada, en vins tranquils. El Freyé està elaborat també amb syrah i ull de llebre, un cupatge modern i fresc, amb notes de fruita madura, regalèssia i un punt de roure. És un vi directe, intens i fàcil de gaudir.

Si voleu més recomanacions de vins que ens omplen la copa de plaer, però que no ens escuren la butxaca, heu de seguir molt atents a La Gourmeteria!

Tanquem amb Olla Negra, de Cellers Unió, dins la DO Montsant. Aquesta cooperativa, nascuda el 1942, agrupa centenars de viticultors que treballen les vinyes de la comarca amb un fort arrelament al territori. L’Olla Negra combina merlot, ull de llebre, carinyena i garnatxa. És un vi de perfil jove i agradable, amb fruita vermella fresca, bona acidesa i un final que convida a repetir copa.

Si voleu més recomanacions de vins que ens omplen la copa de plaer, però que no ens escuren la butxaca, heu de seguir molt atents a La Gourmeteria!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!