Corpinnat està de moda i en les últimes setmanes s’estan publicant diferents notícies sobre la marca. Voleu saber què és i per què està en boca de tothom? Doncs en aquest article ho expliquem! El primer que heu de saber és que Corpinnat (cor del Penedès) és una marca col·lectiva d’escumosos que va néixer l’any 2018 de la mà de sis cellers, que van decidir deixar la denominació d’origen CAVA i unir forces amb aquest nou projecte. Els sis fundadors van ser Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló.
L’objectiu principal d’aquesta marca és reivindicar i dignificar el Penedès com a l’origen de l’elaboració d’escumosos, ja que podem trobar vins de la DO Cava, per exemple, que es produeixen també en altres zones d’Espanya (La Rioja, Extremadura, València, Alt Empordà, Aragó, etc). Durant els seus anys d’existència, Corpinnat ha anat sumant membres fins al total de 19 que en formen part actualment. Són els següents: els inicials, per descomptat, més Huguet de Can Feixes, Mas Candí, Descregut, Pardas, Bufadors, Cisteller, Viader, Mas de la Basserola, Celler Kripta, Demost, Mas Bertran i AT Roca. En un acte recent, a més, Roc Gramona, actual vicepresident, va comentar que en aquests moments hi ha 10 cellers més que són auditats per poder-hi entrar.
Per què s’auditen aquests cellers? Perquè per formar part d’aquesta marca s’han de complir una sèrie de requisits força exigents. Us n’anomeno uns quants: el celler ha d’estar situat en un territori molt concret del Penedès, la verema s’ha de realitzar a mà i ha de ser 100% ecològica, s’ha de vinificar a la propietat, els cellers s’han de comprometre amb les llargues criances i tots els escumosos han d’envellir un mínim de 18 mesos. A més d’elaborar-ne un amb un mínim de 30 mesos i un altre amb un mínim de 60 mesos, s’ha de respectar un preu mínim garantit als viticultors en la compra del seu raïm i les varietats principals utilitzades han de ser les històriques de la regió, entre d’altres.

Amb aquests paràmetres, queda clara la intenció de crear un vincle intrínsec entre Corpinnat i escumós d’alta qualitat. Si teniu ganes de comprovar-ho per vosaltres mateixos, quedeu-vos amb les 4 recomanacions que us fem avui, tots ells vins fantàstics.
AT Roca - Vinyes Velles Macabeu
Comencem per la més recent incorporació, que elaborava els seus escumosos sota la marca Clàssic Penedès i que han fet el salt. Estem parlant d’AT Roca, situat a Sant Sebastià dels Gorgs. D’ells us presentem el Vinyes Velles Macabeu: un brut nature 100% macabeu que prové de tres parcel·les diferents, i amb un mínim de 40 mesos d’envelliment.
Llopart - Leopardi Brut Nature Gran Reserva
Seguim pel Leopardi Brut Nature Gran Reserva, de Llopart, un celler històric, fundat el 1887 a Subirats. La seva finca, al cor de les muntanyes de l’Ordal, està certificada com a ecològica des de fa dècades i és un referent en l’enoturisme català. Leopardi és elegància pura: un Brut Nature Gran Reserva complex, sec i persistent, amb notes de pa torrat, poma madura i un fons mineral.
Torelló - Torelló 225 Brut Nature
Marxem cap a Gelida, a Torelló. Acaben de fer 75 anys de la seva primera verema dedicada al vi escumós. Torelló 225 Brut Nature és estructura, profunditat i puresa. El vi base es cria en bota de roure de 225 litres, d'aquí ve el seu nom, i després fa una llarga criança. Un escumós molt elegant, ple d'aromes de fruita blanca, fruits secs i uns tocs fumats.
Caves Nadal - Nadal Salvatge Brut Nature
Acabem la recomanació a Nadal, a la Finca Boadella, a Torrelavit, una joia del paisatge penedesenc. La família Nadal cultiva vinyes a l’Alt Penedès des del 1510. Us recomanem el Nadal Salvatge Brut Nature, que destaca per la seva frescor i autenticitat. Molt llarg i vibrant, amb notes cítriques, ametlla crua i un final molt sec.
Estarem molt atents a totes les novetats del panorama del vi català. Si no us les voleu perdre, seguiu-nos a La Gourmeteria!