"Oi que ens prenem la sopa calenta perquè està molt més bona, així com un salmorejo fred que està molt més bo que si és calent? Doncs la temperatura de servei del vi és exactament igual d'important que això", introdueix la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, Carla Viladric. A quina temperatura hem de servir un vi negre? O un vi blanc? Hi ha importants diferències entre aquests i, si ho fem malament, el que estem fent és "matar la qualitat dels vins".

Fes play al vídeo per descobrir la temperatura ideal de servei de cadascun dels vins i com pot influenciar el seu gust.


Què no hem de fer?

Comencem amb una norma bàsica que hem de gravar a foc. "S'ha acabat dir allò de prendre el vi negre a temperatura ambient", anuncia Viladric. Aquest era un terme que s'emprava antigament als castells, quan la temperatura ambient era d'uns 16 graus. Actualment, però, ens podem trobar amb llars a 18 graus o bé a 25, per tant, és un concepte erroni avui dia. "També és fonamental deixar de servir els blancs i els escumosos a una temperatura quasi congelada", exclama la sommelier.

Amb aquestes dues premisses establertes, ens endinsem a esbrinar com ho hem de fer correctament i així evitar "atacar la qualitat dels vins i matar-los, ja que si no seguim aquests passos el que provoquem és una reducció de sabors, aromes, expressivitats, tenir una sensació menor d'alcohol en boca, però amb una acidesa més estrident", conclou.

A quina temperatura he de servir el vi?

Aquesta és la gran pregunta que ens fem tots i hem de saber que no hi ha una resposta general, sinó que depèn del tipus de vi que tinguem al davant. Comencem pels vins escumosos, els quals s'han de servir una temperatura ideal d'entre 5 °C i 8 °C. La cosa canvia si el que tenim a taula és un vi blanc jove. En aquest cas parlem d'uns  6 i 10 °C.  Si, al contrari, ens trobem amb un vi blanc amb criança, estructurat, amb cos i una mica de fusta, el pots servir entre uns 10 i 12 °C, "fins i tot una mica més si ens ve de gust", xiuxiueja la Carla Viladric.

A l'altra banda dels clàssics hi ha els vins negres. Un vi negre jove i poc tànnic l'oferirem al comensal entre uns 12 i 14 °C. Finalment, una ampolla de vi negre robust, molt estructurat i amb un grau alcohòlic elevat el que s'ha de fer és servir-lo a la copa a uns 14 o 18 °C. Per cert, no ens oblidem els vins rosats, els quals tenen una temperatura semblant al vi blanc, és a dir, entre uns 8 i 10 °C.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!