Com s'ha d'obrir una ampolla de vi? Aparentment, pot semblar una pregunta molt fàcil de respondre. Moltes persones a casa seva, amb les diferents versions d'obridor que hi ha, ho ha fet algun cop. Els més joves i postadolescents s'han trobat amb més dificultats segurament per la seva inexperiència, però amb la pràctica tothom li acaba descobrint el truc. Ara bé, segur que tothom obre correctament el vi? A continuació, et detallem amb un vídeo -i també escrit-, el pas a pas infal·lible perquè no te'n perdis cap detall i tinguis en compte tots els ets i uts: des de la higiene fins a l'obridor més adient i recomanable de tots.

Fes play al vídeo per descobrir-ne tots els passos i quedar com un autèntic sommelier i ser el millor amfitrió davant la teva família i els amics. Agafa el bolígraf i a prendre nota!


Com obrir una ampolla de vi: el pas a pas definitiu

La Carla Viladric és sommelier al restaurant Mae, de Barcelona. Setmanalment i, concretament, els dijous serà la nova encarregada de farcir de continguts d'El Celler de La Gourmeteria d'ElNacional.cat. En la seva estrena, s'endinsa en una de les qüestions bàsiques i fonamentals de qualsevol persona inexperta amb els vins (i, també, en persones expertes) sobre com obrir una ampolla de vi correctament.

El primer problema que ens trobem és quin obridor fem servir? La sommelier recomana el llevataps de dos temps, tot i que n'hi ha altres, i també serien correctes, aquest és el més precís i adient. Un cop tenim l'eina més adequada procedim amb el primer pas. Per començar, ens centrem a com enretirar la càpsula. La traiem tota? La traiem per dalt només una part? Bé, el que hem de fer és treure-la per la part superior, uns 2 cm de marge. El litó és un drap o tovalló que ens permet anar eixugant la brutícia per cuidar al màxim possible la higiene. En aquest cas, el fem servir per espolsar qualsevol resta de la càpsula que hagi pogut quedar al damunt del tap de suro de l'ampolla.

Enretirarem el tap de suro. Per fer-ho, primer clavarem el ganxo al centre del tap de suro. L'enrosquem fins a baix de tot, però deixant sempre una espiral a fora perquè sinó perforaríem el tap i l'enviaríem a l'interior del vi. Exercirem pressió cap amunt i cap a fora amb molta precaució per extreure'n el tap de suro. El que podem fer aleshores és olorar el tap de suro per saber si el vi està en bones condicions. De nou, farem servir el litó per netejar alguna engruna del tap de suro que pugui haver quedat a la superfície de l'ampolla.

I, ara ja sí, la millor part de totes: servir una copa de vi, ensumar i degustar una delicatessen per als nostres paladars. Salut!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!